Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς θα μάθουν τα παιδιά να τρώνε σωστά και υγιεινά

Το να μάθουν τα παιδιά να τρώνε σωστά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.

Γι΄αυτό η προσπάθεια πρέπει να ξεκινά όταν το παιδί είναι ακόμα μικρό έτσι ώστε μεγαλώνοντας να έχει μάθει να τρέφεται υγιεινά.

«Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε φαγητό που τρώνε επηρεάζει το σώμα τους», λέει η Danelle Fisher, MD, πρόεδρος παιδιατρικής στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα.

Οι γονείς μπορούν να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα μιλώντας με τα παιδιά για τη σημασία της σωστής διατροφής και την επιλογή υγιεινών επιλογών.

Σήμερα λοιπόν και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά tips για το πώς θα μάθετε στα παιδιά να τρέφονται σωστά

Ψωνίστε μαζί

Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα για τα γεύματα τις ημέρας. Πάρτε τα παιδιά μαζί στο μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ και διαλέξτε μαζί φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να φτιάχνουν τη λίστα με τα ψώνια ή να αναζητούν υγιεινές συνταγές για να τις μαγειρέψετε παρέα.

Φτιάξτε παρέα το πιάτο

Εξηγήστε στα παιδιά ότι πρέπει να γεμίσουν το μισό πιάτο τους με φρούτα και λαχανικά που έχουν θρεπτικά συστατικά και θα βοηθήσουν το σώμα τους να αναπτυχθεί. Το άλλο μισό πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη που τους δίνει ενέργεια να τρέχουν, να χορεύουν και να παίζουν. Όταν μαγειρεύετε ή ψωνίζετε, δείξτε τους διαφορετικά παραδείγματα αυτών των βασικών ομάδων τροφίμων.

Μην αποκλείετε τροφές από τη διατροφή

Αποφύγετε να ονομάζετε τα τρόφιμα «καλά» ή «κακά». Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι όλα τα τρόφιμα έχουν θέση στη διατροφή τους όχι όμως με την ίδια συχνότητα. Οι τροφές με τη λιγότερη διατροφική αξία, όπως οι τηγανιτές πατάτες, δεν απαγορεύονται, απλά δεν καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα εξηγώντας στο παιδί τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Μέγεθος μερίδας

Μιλήστε για το μέγεθος της μερίδας. Σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο τι τρώνε τα παιδιά αλλά και σε τι ποσότητα. Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν ότι η ποσότητα ρυζιού ή ζυμαρικών που τρώνε πρέπει να έχει το μέγεθος της γροθιάς τους. Η πρωτεΐνη πρέπει να έχει το μέγεθος της παλάμης ενώ το βούτυρο ή η μαγιονέζα δεν πρέπει να ξεπερνούν σε ποσότητα την άκρη του αντίχειρά τους.

Πηγή: webmd.com


Πηγή