Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Σίδηρος: Οι διατροφικοί συνδυασμοί για τη σωστή απορρόφησή του

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του οργανισμού, καθώς βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η μη πρόσληψη αρκετού σιδήρου μέσω των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σίδηρο

  • το ανθρώπινο σώμα περιέχει 2-4 γρ. σιδήρου
  • το 65% του σιδήρου σώματος ανευρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη
  • ο σίδηρος συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο πολλών δομών του νευρικού συστήματος.
  • τον σίδηρο στις τροφές τον συναντάμε σε δύο μορφές: ως αιμικός στις ζωικές και ως μη αιμικός κυρίως στις φυτικές και λιγότερο στις ζωικές

Η ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου εξαρτάται επίσης από την ίδια τη μορφή του σιδήρου (σίδηρος ζωικής ή φυτικής προέλευσης).

Ο αιμικός σίδηρος (σίδηρος ζωικής προέλευσης) απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό και βρίσκεται σε τροφές όπως τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Κατά μέσο όρο, ο οργανισμός απορροφά το 15-35% του συνολικού αιμικού σιδήρου που προσλαμβάνουμε.

Ο μη αιμικός σίδηρος (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης) δεν απορροφάται τόσο εύκολα. Βρίσκεται στα δημητριακά, τα όσπρια, το σπανάκι κ.α. Ποσότητες μη αιμικού σιδήρου μπορούμε να πάρουμε και από προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά και το γάλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πηγές μη αιμικού σιδήρου περιέχουν επίσης άλατα του φυτικού οξέος, συστατικά που δεσμεύονται με τον σίδηρο και τον βοηθούν να μεταφερθεί και να απορροφηθεί.

Ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος μας αποκαλύπτει στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον σίδηρο:

 


Πηγή