Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Σε ποιον μοιάζει το μωρό;

Τα περισσότερα μωρά όταν γεννιούνται έχουν μυτερό κεφάλι, πρησμένα μάτια, ένα αυτί να πετάει και μια πλακουτσωτή μύτη. Αυτά αποκτήθηκαν κατά την παραμονή του μωρού σας στα στενάχωρα διαμερίσματα της μήτρας σας και κατά το πέρασμα μέσα από τα οστά της λεκάνης σας και τη στενωπό του τραχήλου της μήτρας στη διάρκεια του τοκετού.

Το κρανίο του νεογέννητου

Η φύση έχει προβλέψει ώστε τα οστά του κρανίου να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους, για να μπορούν να πιέζονται και να αλλάζουν σχήμα καθώς το μωρό γεννιέται, διαφορετικά όλα τα μωρά θα γεννιούνταν με χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, ο εγκέφαλος του μωρού αυξάνει σε μέγεθος ραγδαία από τη γέννηση μέχρι 18-24 μηνών. Σκεφθείτε αν τα οστά ήταν κολλημένα δεν θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τον 18ο μήνα συγκολλούνται τα οστά και τότε κλείνει και το “μαλακό” (κρανιακή πηγή) του παιδιού. Σε περίπτωση που η πηγή κλείσει τους πρώτους 3-5μήνες είναι ανησυχητικό. Θα πρέπει λοιπόν να είστε ευγνώμονες για το μυτερό κεφαλάκι του μωρού σας, που είναι προσωρινό.

Πρησμένα μάτια νεογέννητου κατά τη γέννηση

Το πρήξιμο των ματιών οφείλεται και αυτό στις πιέσεις που δέχεται το κεφάλι του μωρού κατά το ταξίδι του στον κόσμο. Παρά ταύτα, το μωρό σας μπορεί να διακρίνει θολά τα πρόσωπα των γονιών του μόλις γεννηθεί, ακόμη και μέσα από τα πρησμένα του βλέφαρα. Μετά από λίγες ημέρες (2 εβδομάδες) τα μάτια ξεπρήζονται. Μπορεί επίσης από την πίεση να σπάσουν μικρά αγγεία στο άσπρο του ματιού. Οι κοκκινίλες αυτές φεύγουν μόνες τους σε 2-3 εβδομάδες.

Πεταχτά αυτάκια νεογέννητου – Θα μείνουν για πάντα πεταχτά;

Το πεταχτό αυτί είναι και αυτό αποτέλεσμα της πίεσης που έχει υποστεί το μωρό σας μέσα στη μήτρα. Αυτό είναι προσωρινό και δεν χρειάζεται να κολλάτε με λευκοπλάστ στο αυτί επάνω στο κεφάλι, διότι θα ερεθίσει το δέρμα και θα κάνει δερματίτιδα, χωρίς κανένα άλλο όφελος. Σε λίγους μήνες θα επανέλθει στη θέση του, μόνο του. Σπανιότατα, μερικά αυτιά είναι γενετικά προορισμένα να πετάνε, όπως σε κάποιον από τους γονείς ή τους παππούδες.

se poion moiazei to moro 3

Πλακουτσωτή μυτούλα – Ποιου είναι αυτή η μύτη;

Η πλακουτσωτή μύτη είναι αποτέλεσμα μιας δυνατής πίεσης κατά τον τοκετό και απαιτείται αρκετός καιρός μέχρι να πάρει την τελική της μορφή (μήνες).

Έτσι και με γνώμονα όλα τα παραπάνω, είναι αδύνατον να πούμε με σιγουριά σε ποιον μοιάζει το παιδί πριν περάσουν οι πρώτοι μήνες.

*απόσπασμα από το βιβλίο “Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου” του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, καθηγητή Παιδιατρικής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Πηγή