Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ένα μωρό με σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να κλαίει κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά  χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Εξίσου συχνά, το μωρό μπορεί να είναι εξαιρετικά ανήσυχο μόλις πιει το γάλα του, χωρίς όμως να έχει βγάλει γουλίτσες, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους γονείς να συνειδητοποιήσουν αν έχει ή όχι παλινδρόμηση.

Η σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να παρουσιαστεί σε μωρά ηλικίας περίπου 6 εβδομάδων έως 5 μηνών και ονομάζεται “σιωπηλή”, ακριβώς επειδή τα βρέφη αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα δεν παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως π.χ. καούρα.

Στα βρέφη, οι μυϊκές βαλβίδες στο άκρο του σωλήνα διατροφής δεν αναπτύσσονται πλήρως. Αυτές οι βαλβίδες εμποδίζουν τα περιεχόμενα του στομάχου από το να ρέουν πίσω, μέσω του σωλήνα διατροφής. Αυτό εξηγεί γιατί είναι συχνό φαινόμενο τα βρέφη να κάνουν έμετο, ειδικά αφού έχουν φάει και το στομάχι τους είναι γεμάτο.

Συμπτώματα της σιωπηλής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
-Αιφνίδιο κλάμα χωρίς προφανή αιτία
-Ανησυχία πριν και μετά το φαγητό
-Βήχας
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Δεν παίρνει βάρος
-Συχνός λόξυγκας
-Βραχνάδα ή άναρθρες βραχνές φωνούλες
-Πονόλαιμος
-Εμετός

Η σιωπηλή παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές, όπως προβλήματα στα αυτιά, αναπνευστικές λοιμώξεις, έλκος στομάχου ή μπορεί ακόμα να προκαλέσει ζημιά στις φωνητικές χορδές, γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να αντιληφθούν έγκαιρα τα συμπτώματα και να απευθυνθούν σε γιατρό.

Αντιμετώπιση
Για να βοηθήσετε το μωρό σας:
– Κρατήστε το σε όρθια θέση, όταν το ταΐζετε
-Δώστε του μικρά και συχνά γεύματα
-Ρέψιμο μετά από κάθε 30-60ml γάλατος αγελάδας ή μετά το τέλος της σίτισης από τον κάθε μαστό στην περίπτωση θηλασμού
-Κράτημα του βρέφους σε όρθια θέση για 20-30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.
-Σίτιση με ειδικό γάλα που περιέχει πηκτική ουσία, ιδιαίτερα εάν το μωρό σας βγάζει «γουλίτσες » και δεν παίρνει ικανό ποιητικό βάρος.
-Ενδεχόμενη σίτιση με υποαλλεργιογονικό γάλα, εάν οι «γουλίτσες» συνοδεύονται από έντονους κολικούς ή ευερεθιστότητα.

Εάν το βρέφος με τα παραπάνω συμπτώματα θηλάζει, μπορεί η μητέρα να χρειαστεί να τροποποιήσει τη δίαιτά της, αφαιρώντας τα γαλακτοκομικά, το αυγό, τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά κ.ά. από τη δίαιτά της. Σε αυτήν την περίπτωση ο παιδίατρος θα της συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου για όλη την περίοδο του θηλασμού.


Πηγή