Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σουσάμι στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται τελικά ή όχι;

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η έγκυος πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της ίδιας αλλά και την υγιεινή ανάπτυξη του εμβρύου.

Πολλές τροφές θεωρούνται επικίνδυνες για τη μέλλουσα όπως είναι τα ωμά θαλασσινά ή το ωμό κρέας. Οι γνώμες όμως διίστανται και για το σουσάμι.

Όπως είχε αναφέρει και ο μαιευτήρας – χειρούργος γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός, σε παλαιότερο άρθρο, η άποψη ότι το σουσάμι είναι επικίνδυνο την περίοδο της εγκυμοσύνης προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την Ινδία και οι υποστηρικτές της διατείνονται πως το σησάμι λόγω του οτι «παράγει» θερμότητα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες για αποβολή ή ακόμα και για πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συνεπώς η έγκυος μπορεί να φάει σουσάμι.

Μάλιστα του σουσάμι είναι μία τροφή ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό. Ποια είναι τα οφέλη του;

  • Το σουσάμι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  • Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου το οποίο είναι σημαντικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αναιμίας.
  • Το σουσάμι είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου, ενώ συμβάλλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης συσπάσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.
  • Το σουσάμι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.
  • Είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέως και άλλων βιταμινών που ανήκουν στο σύμπλεγμα Β, απαραίτητες για την ανάπτυξη του μωρού.

Πηγή