Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Συναισθηματικές ανάγκες παιδιών: Τις γνωρίζετε;

Πολύ συχνά, ως γονείς, εστιάζουμε στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, παρόλο που η συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο.

Τα παιδιά χρειάζονται συναισθηματική σταθερότητα για να νιώσουν ευτυχισμένα και ασφαλή , οπότε είναι επιτακτική ανάγκη οι γονείς να μάθουν να κατανοούν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.

Κλειδιά για την κατανόηση των συναισθηματικών αναγκών του παιδιού

Παρακάτω, θα εξηγήσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς ως γονείς για να κατανοήσετε τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού σας.

Ασφάλεια και προστασία

Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή για να αναπτυχθούν συναισθηματικά. Τα μωρά εξαρτώνται πλήρως από τους γονείς τους, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να εξερευνήσουν το περιβάλλον για να μάθουν. Όταν νιώθουν ασφαλή, βρίσκουν το θάρρος να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν επίσης καλύτερα όταν η ζωή στο σπίτι είναι προβλέψιμη και ασφαλής.

Ρουτίνα: Απαραίτητη για τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών

Τα νήπια που έχουν καθημερινή ρουτίνα αισθάνονται πιο ασφαλή επειδή οι μέρες τους είναι προβλέψιμες. Θεωρούν ανακουφιστικό να γνωρίζουν τι να περιμένουν κάθε μέρα. Αυτά τα παιδιά προσαρμόζονται επίσης πιο εύκολα στη σχολική ρουτίνα και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Πειθαρχία και συνέπεια

Τα βρέφη χρειάζονται πειθαρχία για να μάθουν ποιες είναι οι αποδεκτές συμπεριφορές . Όσο περισσότερα μαθαίνουν για τον κόσμο με τους κατάλληλους τρόπους, τόσο καλύτερη είναι η αίσθηση εμπιστοσύνης που αποκτούν. Δημιουργούν επίσης καλύτερες φιλίες και σχέσεις.Η πειθαρχία πρέπει να είναι δίκαιη και συνεπής, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν πάντα τι περιμένετε από αυτά και ποια είναι τα όριά τους. Επίσης χρειάζονται χρόνο για να μάθουν να είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους και πώς οι πράξεις τους οδηγούν σε συνέπειες. Ένα δίκαιο και ήρεμο στυλ πειθαρχίας στο σπίτι θα βοηθήσει αυτή τη διαδικασία.

Αγάπη

Η άνευ όρων αγάπη και ο ισχυρός δεσμός με τους γονείς είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για να αποκτήσει συναισθηματική ασφάλεια το παιδί. Επίσης, οι πολλές αγκαλιές και τα φιλιά το κάνουν να αισθάνεται ότι το αποδέχονται και το αγαπούν γι΄αυτό που είναι.

Μοναδικότητα

Για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, τα παιδιά πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι ο εαυτός τους. Χρειάζονται ένα χαλαρό και ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτύξουν τα δικά τους ταλέντα και δεξιότητες.

sinaisthimatikes anages paidioy2

Αποδοχή και αναγνώριση

Όταν τα παιδιά λαμβάνουν άνευ όρων αγάπη, νιώθουν ότι γίνονται αποδεκτά όπως ακριβώς είναι. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους από μικρή ηλικία. Η αποδοχή δεν πρέπει ποτέ να είναι υπό όρους αλλά αυθόρμητη.Μάθετε να επαινείτε εποικοδομητικά τα παιδιά σας και να αναγνωρίζετε τις πράξεις και τις προσπάθειές τους. Αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για να αναμετρηθούν και με άλλα πράγματα.

Εγγύτητα

Η έκφραση της αγάπης σας προς το παιδί, είναι ζωτικής σημασίας για μία επικοινωνία γεμάτη αγάπη! Έτσι, στα παιδιά χρειάζεται να φανερώνετε με πολλούς τρόπους την αγάπη σας όπως η συναισθηματική επικοινωνία αλλά και οι αγκαλιές. Με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, αυτή η στάση σας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στα παιδιά ότι οι ανάγκες τους είναι σημαντικές και πως είστε δίπλα τους να φροντίζετε για αυτές.

Πηγή: youaremom.com


Πηγή