Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Συσπάσεις Braxton Hicks ή πόνοι τοκετού; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Όσο πλησιάζετε στον τοκετό, θα νιώθετε πιο συχνά πονάκια στην περιοχή της κοιλιάς . Οι πόνοι αυτοί μπορούν να γίνουν αρκετά έντονοι, δε σημαίνει όμως ότι είναι και οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού.

Οι συσπάσεις αυτές είναι γνωστές και ως Braxton Hicks ή ψευτοωδίνες. Συμβαίνουν σποραδικά ήδη από την 6η εβδομάδα κύησης, γίνονται όμως αντιληπτές προς το τέλος της εγκυμοσύνης.  Το όνομά τους το πήραν από τον Άγγλο γιατρό Braxtion Hicks ο οποίος τις περιέγραψε για πρώτη φορά το 1872.

Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι ανησυχητικές και τις βιώνουν πολλές γυναίκες ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους. Είναι ένδειξη ότι το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό, ωστόσο σύμφωνα με το motherandbaby.co.uk, μπορούν να προκληθούν και από την αφυδάτωση ή την κούραση.

Η διαφορά τους από τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι πολύ πιο ήπιες από τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού. Εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της κοιλιάς, δεν εμφανίζονται ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μπορούν να έχουν διάρκεια 15 με 40 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού εντοπίζονται σε όλη την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, διαρκούν περισσότερο και έρχονται όλο και πιο συχνά όσο περνάει η ώρα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο που προκαλούν οι ψευτοωδίνες;

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, οι συσπάσεις Braxton Hicks μπορεί να προκληθούν και από την αφυδάτωση ή την κούραση, για αυτό είναι σημαντικό να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε και να ξεκουράζεστε επαρκώς.

Εάν νιώσετε αυτές τις συσπάσεις, δοκιμάστε να πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει. Επίσης, ρόλο παίζει και η στάση του σώματος. Βρείτε τη στάση του σώματος που σας βολεύει και μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Τέλος, οι ειδικοί αναφέρουν ότι βοηθάει και το περπάτημα.


Πηγή