Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τέσσερα tips για τον ύπνο του νεογέννητου

Τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με17 ώρες την ημέρα συνολικά και μόλις 2 με 4 ώρες συνεχόμενα την φορά. Όσο το μωρό μεγαλώνει, θα αρχίσει σταδιακά κοιμάται λιγότερο την ημέρα και περισσότερο το βράδυ. Στην ηλικία των τεσσάρων με έξι μηνών, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται για οκτώ ώρες συνεχόμενα τις βραδινές ώρες.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί;

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το μωρό είναι κουρασμένο

Τις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες, τα περισσότερα μωρά δεν μπορούν να μείνουν ξύπνια γ για περισσότερο από δύο ώρες. Εάν καθυστερήσετε να βάλετε το μωρό για ύπνο, είναι πολύ πιθανό να το πιάσει υπερένταση από την κούραση και τότε θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί ακόμα πιο πολύ.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό είναι κουρασμένο. Εάν τρίβει τα μάτια του, τραβάει τα αυτάκια του ή είναι πιο ανήσυχο από ό,τι συνήθως, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να το βάλετε για ύπνο.

Παίζετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας

Παίξτε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του, μιλήστε του και γενικά κάντε διαδραστικές δραστηριότητες με το μωρό, όσο μπορείτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερο το βράδυ. Το βράδυ, ακόμα και όταν το μωρό ξυπνάει, αποφύγετε τα παιχνίδια και τις πιο ζωηρές δραστηριότητες και κρατήστε το ήρεμο.

Καθιερώστε μία βραδινή ρουτίνα ύπνου

Πότε δεν είναι πολύ νωρίς για να καθιερώσετε μία βραδινή ρουτίνα ύπνου. Η ρουτίνα στην περίπτωση του νεογέννητου μωρού μπορεί να είναι και πολύ απλή και να περιλαμβάνει διαδικασίες όπως αλλαγή πάνας στο κρεβάτι ή ένα νανούρισμα.

Αφήστε το μωρό να κοιμηθεί μόνο του

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι καλύτερο οι γονείς να βάζουν το μωρό στην κούνια όσο είναι αρκετά νυσταγμένο, αλλά ακόμα ξύπνιο και να αποφεύγουν αν το κοιμίζουν στα χέρια τους. Δε συμφωνούν όλοι με αυτήν την άποψη, ωστόσο μπορείτε να το δοκιμάσετε και να διαπιστώσετε εάν το μωρό σας μπορεί να κοιμηθεί και μόνο του.

Πηγή: babycenter.com

 


Πηγή