Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Τα λάθη που οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν να μην είχαν κάνει

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να έχουν την καλύτερη δυνατή ζωή. Εργάζονται σκληρά για να μπορούν να τους παρέχουν σχεδόν τα πάντα, προσπαθούν να βάζουν όρια στα παιδιά για να είναι πειθαρχημένα , τα μαθαίνουν να γίνουν ανεξάρτητα και αυτόνομα.

Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της τρόπους ανατροφής των παιδιών, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που κάνουν όλοι οι γονείς: κοιτάζοντας πίσω θέλουν να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν.

Ποια είναι αυτά

Δεν απολάμβαναν την επικοινωνία με το παιδί τους

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα κι όταν το συνειδητοποιούν οι γονείς, συχνά είναι αργά. Ναι, ο ελεύθερος χρόνος που έχετε στη διάθεσή τους είναι λιγότερος, όμως και πάλι, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να κάνετε πράγματα μαζί. Προσπαθήστε να είστε όχι μόνο σωματικά κοντά στο παιδί σας αλλά και ψυχικά κοντά του.

Δεν το αγκάλιαζαν αρκετά συχνά

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει τη σημασία της αγκαλιάς για την υγεία (σωματική και ψυχική). Υπάρχουν πολλά προφανή πλεονεκτήματα, αλλά πιθανότατα θα συμφωνήσετε ότι είναι μοναδικό να αγκαλιάζετε το παιδί σας . Μερικές φορές, οι γονείς δεν το κάνουν για διαφορετικούς λόγους και οι περισσότεροι από αυτούς είναι παραπλανητικοί ή ξεπερασμένοι ( π.χ. «μην κρατάτε το μωρό συνέχεια στην αγκαλιά γιατί θα συνηθίσει …»).Με τον καιρό, το παιδί θα μεγαλώσει και δεν θα σας αφήνει να το αγκαλιάσετε. Γευτείτε λοιπόν αυτές τις στιγμές όσο πιο συχνά μπορείτε.

Δεν έπαιξαν αρκετά δημιουργικά παιχνίδια

Δεν λέμε ότι αν παίζετε δημιουργικά παιχνίδια με το παιδί σας, σίγουρα θα γίνει ένας σπουδαίος καλλιτέχνης ή ένας μουσικός. Όμως είναι σημαντικό να του δίνετε ερεθίσματα. Πρώτον, εάν εμπλέξετε το παιδί σας σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, μπορείτε να μάθετε τι το ενδιαφέρει να κάνει και σε τι είναι καλό. Δεύτερον, κάθε είδους δραστηριότητα, αναπτύσσει την ευφυΐα, τη φαντασία και αυξάνει το λεξιλόγιό του . Τέλος, η μεταξύ σας σχέση γίνεται ισχυρότερη, και αυτό από μόνο του είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να κάνετε πράγματα από κοινού.

‘Ηταν πολύ αυστηροί

Υπάρχει ένας δημοφιλής μύθος που λέει ότι όσο υψηλότερες είναι οι προσδοκίες, τόσο πιο επιτυχημένο γίνεται το άτομο. Αλλά στην πραγματικότητα, μπορείτε πραγματικά να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα : προβλήματα συμπεριφοράς ακόμη και προβλήματα ανάπτυξης . Και, φυσικά, μια κακή σχέση με τα παιδιά σας.
Οι τιμωρίες για κακούς βαθμούς είναι επίσης επιβλαβείς – μπορούν μόνο να μειώσουν τη συνολική επιτυχία του στο σχολείο. Τιμωρήστε και ανταμείψτε τα παιδιά σας μόνο για πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία.

Δεν έλαβαν υπόψη τη γνώμη του παιδιού τους

Τα παιδιά των οποίων η γνώμη συχνά αγνοείται μπορεί μεγαλώνοντας να νιώθουν ανασφαλή . Είναι πραγματικά απόλυτα λογικό: πώς μπορείτε να ξέρετε τι θέλετε από τη ζωή εάν πάντα κάποιος έπαιρνε όλες τις αποφάσεις για εσάς;

Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει και να εκφράσει τη δική του άποψη. Είναι καλύτερα να συζητάτε για τις επιθυμίες του και να εξηγείτε πράγματα, παρά να τις αγνοείτε και να τις περιορίζετε.

Πηγή: brightside.me


Πηγή