Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Το παιδί μου ροχαλίζει, ρουθουνίζει, σφυρίζει όταν κοιμάται. Γιατί;

Η θορυβώδης αναπνοή , αποτελεί, ένα συχνό σύμπτωμα στα παιδιά. Μερικές φορές είναι περιστασιακή και άλλες φορές εγκαθίσταται μόνιμα.

Τι είναι αυτό όμως που προκαλεί το ροχαλητό στα παιδιά;

Όταν υπάρχει δυσκολία στη ρινική αναπνοή και δεν επαρκεί ο αέρας για να αναπνεύσει το παιδί από τη μύτη, αναγκαστικά ανοίγει το στόμα του, αναπνέει από εκεί και κάνει θορυβώδη αναπνοή, αφού πάλλονται με τη διέλευση του αέρα ανατομικά μόρια της στοματικής κοιλότητας.

Ροχαλητό, ονομάζεται ο θόρυβος που προκαλείται κατά την διάρκεια του ύπνου από την απότομη δόνηση της μαλθακής υπερώας, της σταφυλής και των πλάγιων τοιχωμάτων του φάρυγγα από τον αναπνεόμενο αέρα , όταν η αεροφόρος οδός είναι μερικώς αποφραγμένη. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο τόνος των μυών είναι ελαττωμένος, με επακόλουθο τα τοιχώματα των αναπνευστικών οδών κατά την διάρκεια της εισπνοής να βρίσκονται σε χαλάρωση. Η χαλάρωση αυτή προκαλεί θόρυβο που είναι γνωστό ως ροχαλητό.

Τα αίτια που εμποδίζουν ένα παιδί να αναπνεύσει από τη μύτη είναι αρκετά.

Η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων[”κρεατάκια”] και των παρίσθμιων αμυγδαλών προκαλούν την ρινική απόφραξη και συνοδό ροχαλητό. Ιδιαίτερα στην ηλικία 4-5 ετών, που αναπτύσσονται πλήρως οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα.

Όταν υπάρχει αλλεργικό υπόβαθρο, [αλλεργική ρινίτιδα], τότε μπορεί ο αλλεργιολογικός παράγοντα να προκαλεί διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστλήσεων, με συνέπεια την ρινική απόφραξη.

Όπως επίσης όταν το παιδί είναι υπό λοίμωξη του ανώτερου αναπνευτικού, τα ρινικά [ρινική απόφραξη] συμπτώματα, προκαλούν θορυβώδη αναπνοή.

Επιπρόσθετα τα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος και συνοδό αυξημένη περίμετρο τραχήλου [λαιμό], εμφανίζουν συχνότερα ροχαλητό κατά τον ύπνο τους.

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε, πως σε ένα μωρό μέχρι 2 μηνών, η στοματική αναπνοή, δεν υπάρχει, το μωρό αναπνέει μόνο από τη μύτη, οπότε όταν ακούγεται θορυβώδης αναπνοή είναι πιθανό να είναι από εκκρίσεις στη μυτούλα και θα πρέπει συχνά να κάνουμε ρινοπλύσεις.

Στα μεγαλύτερα παιδιά , σε επίμονα συμπτώματα και σε καταστάσεις μόνιμης στοματικής αναπνοής είναι αναγκαίο, να εξετάσουν για περαιτέρω έλεγχο.

Το ροχαλητό ως σύμπτωμα, θα πρέπει πάντοτε να ελέγχεται αν συνοδεύεται από άπνοιες.

Άπνοια είναι η διακοπή της ροής του αέρα κατά την αναπνοή. Πλέον σημαντικό σύμπτωμα της άπνοιας είναι το ροχαλητό. Οι γονείς αναφέρουν αύξηση της έντασης του ροχαλητού τη νύχτα χωρίς λοίμωξη του αναπνευστικού. Συχνά παρατηρείται πολύ ανήσυχος ύπνος , καθώς το παιδί ξυπνάει απότομα λόγω της μερικής απόφραξης του αεραγωγού, ζητά να πιει νερό κατά την διάρκεια της νύχτας. Κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως υπερκινητικότητα και υπνηλία.

Είναι λοιπόν σημαντικό , όταν το παιδί μας κάνει θορυβώδη ύπνο , χωρίς να είναι υπό λοίμωξη του αναπνευστικού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να παρατηρήσουμε αν παρουσιάζει και άπνοιες. Σε τούτη την περίπτωση , είναι αναγκαίο, να επισκεφτούμε ΩΡΛ ιατρό για πλήρη κλινική εξέταση, λήψη ιστορικού και περαιτέρω έλεγχο των συμπτωμάτων.

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr 


Πηγή