Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Το παιδί μου τρώει τα νύχια του» – Δείτε πώς θα βάλετε τέλος σε αυτήν τη συνήθεια

Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα, περίπου το 50% των παιδιών ηλικίας 10 έως 18 ετών, έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Πριν δούμε όμως τους τρόπους αντιμετώπισης, είναι σημαντικό αν δούμε τα αίτια που οδηγούν σε αυτήν τη συνήθεια.

Για να νιώσει χαλάρωση και άνεση

Ήδη από τη βρεφική τους ακόμη ηλικία, τα μωρά βάζουν το χέρι στο στόμα. Η κίνηση αυτή τα κάνει να χαλαρώσουν και να αισθανθούν πιο άνετα. Όταν μεγαλώνουν, πολλά παιδιά συνεχίζουν αυτή τη συνήθεια τρώγοντας τα νύχια τους. Σε αυτήν την περίπτωση επομένως, η ονυχοφαγία λειτουργεί σαν αντανακλαστικό του σώματος που ξέρει ότι θα προσφέρει χαλάρωση.

Από βαρεμάρα

Πολλά παιδιά τρώνε τα νύχια τους όταν δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Επίσης, ακόμη και αν κάνουν κάτι άλλο που όμως δεν απαιτεί τη χρήση των χεριών τους, όπως για παράδειγμα όταν βλέπουν τηλεόραση, ενδέχεται να νιώσουν την ανάγκη να τα απασχολήσουν.

Λόγω άγχους

Το παιδί σας μπορεί να νιώθει άγχος λόγω μίας κατάστασης που το στρεσάρει στο σπίτι ή στο σχολείο και λόγω αυτού να τρώει τα νύχια του. Μία από αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε να είναι το διαζύγιο, οι διάφορες διαμάχες και τσακωμοί μεταξύ των γονιών και των άλλων μελών της οικογένειας, ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου, το ξεκίνημα σε ένα καινούριο σχολείο, η πίεση στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες κτλ

Λόγω κληρονομικότητας

Η κληρονομικότητα μπορεί να καθορίσει πολλά στον χαρακτήρα και στη ζωή ενός παιδιού. Εάν τρώτε ή τρώγατε παλαιότερα και εσείς τα νύχια σας, είναι πολύ πιθανό, την ίδια συνήθεια να έχει και το παιδί σας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βάλουμε τέλος μία για πάντα στη συνήθεια αυτή;

Μιλήστε στο παιδί σας

Μιλήστε στο παιδί σας για αυτήν του τη συνήθεια. Ρωτήστε το γιατί νιώθει την ανάγκη να τρώει τα νύχια του και αφήστε το να σας ανοιχτεί και να σας μιλήσει για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Εξηγήστε του τις αρνητικές συνέπειες

Μιλήστε στο παιδί σας για τα μικρόβια που βρίσκονται στα χέρια μας και πώς τρώγοντας τα νύχια του μπορεί να αρρωστήσει.

Αξιοποιήστε την επιβράβευση

Ζητήστε από το παιδί σας να προσπαθήσει να μην τρώει τα νύχια του και εφόσον δείτε ότι μειώνει αυτήν τη συνήθεια, έστω και λίγο, επιβραβεύστε το.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο

Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για το τι σας συμβουλεύει και ο ίδιος να κάνετε. Στα φαρμακεία υπάρχουν διάφορα σκευάσματα με πικρά υγρά τα οποία βάζετε στα δάχτυλα των χεριών του παιδιού σας και λόγω της έντονης και άσχημης γεύσης, εκείνο δεν θα θέλει να τα βάλει στο στόμα του.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή