Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Το στυλ ανατροφής μπορεί να επηρεάσει τη δημοτικότητα του παιδιού, δείχνει έρευνα

Οι γονείς έχουν ισχυρή επιρροή στη ζωή του παιδιού τους. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η δημοτικότητα ενός παιδιού στο σχολείο ή στην εργασία στο μέλλον επηρεάζεται άμεσα από τους γονείς του ήδη από την παιδική του ηλικία.

Η δημοτικότητα, σαν έννοια, αντιπροσωπεύει την οπτική της ομάδας, δηλαδή τον τρόπο που βλέπουν οι φίλοι ένα άλλο μέλος, τα συναισθήματα και την αποδοχή που εκφράζουν μεταξύ τους, για το συγκεκριμένο μέλος της παρέας.

Σύμφωνα με τον Δρ Mitch Prinstein, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και συγγραφέα του βιβλίου Popular, η δημοτικότητα κάποιου εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται τη λέξη δημοφιλής. Η σημασία και η κατανόηση της λέξης είναι σημαντική για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Ο Δρ Mitch Prinstein, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τύποι δημοτικότητας – η κοινωνική φήμη (κατάσταση) και η κοινωνική προτίμηση (συμπαθητικότητα). Το να μπορέσουν τα παιδιά να είναι συμπαθή είναι σημαντικό καθώς θα τα βοηθήσει να ενταχθούν γρήγορα σε μια ομάδα.

Πώς οι γονείς επηρεάζουν τη δημοτικότητα του παιδιού τους

Ενώ οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους αντιλαμβάνονται τη δημοτικότητα και ακόμη και να την επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν είναι στον έλεγχο κανενός.Ωστόσο, ο Δρ Mitch Prinstein, πιστεύει ότι η αλλαγή του τρόπου ανατροφής του παιδιού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη δημοτικότητά του.

Ακολουθούν τέσσερεις τρόποι με τους οποίους οι γονείς επηρεάζουν τη δημοτικότητα του παιδιού τους:

Η άποψή τους

Είναι σύνηθες να μοιράζονται οι γονείς τις εμπειρίες τους με τα παιδιά. Ωστόσο, όταν το κάνουν πρέπει να είναι προσεκτικοί, σχετικά με το μήνυμα που μεταδίδουν και πώς το αντιλαμβάνεται το παιδί τους. Μελέτες δείχνουν ότι οι γονείς που μοιράζονται εχθρικές εμπειρίες τείνουν να έχουν μη δημοφιλή παιδιά και το ίδιο ισχύει σε όσους είναι εσωστρεφείς και λιγότερο κοινωνικοί.

Τα γονίδια

Το πόσο καλά μπορούν να αλληλεπιδρούν οι γονείς με άλλους, πώς συμπεριφέρονται και πώς εκφράζονται, είναι μέρος των γονιδίων τους που μεταβιβάζονται στα παιδιά. Δυστυχώς, δεν μπορείτε ( ως γονείς) να τα ελέγξετε ή να τα τροποποιήσετε. Μπορείτε όμως να προσπαθείτε να βελτιώσετε ορισμένες συμπεριφορές.

dimotikotita paidioy1

Τα επίπεδα επιθετικότητας

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους και θυμώνουν με το παραμικρό, είναι βέβαιο ότι τα παιδιά σας θα σας αντιγράψουν. Αυτά τα παιδιά δεν είναι συνήθως δημοφιλή.

Ο δεσμός με το παιδί

Τα παιδιά που είναι κοντά στους γονείς τους κι έχουν έναν στενό δεσμό είναι πιθανό να είναι πιο δημοφιλή. Τα ανασφαλή παιδιά και οι τεταμένες σχέσεις που μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια, κάνουν τα παιδιά συναισθηματικά εξαρτημένα και ίσως να είναι η αιτία για τη μη δημοτικότητά τους. Επιπλέον, τα παιδιά που είναι σε θέση να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους θεωρούνται πιο συμπαθή, γεγονός που επηρεάζεται κι από τη συμπεριφορά των γονιών τους.


Πηγή