Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τραυματισμοί παιδιών από πτώση επίπλων – Αυξάνονται τα περιστατικά

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα ατυχήματα με παιδιά συμβαίνουν στο σπίτι.Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι πολλά παιδιά τραυματίζονται σοβαρά από ασταθή έπιπλα.

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) και ο Οργανισμός Παιδικής Ασφάλειας Kidsafe ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2018 για να ξεκινήσουν μια εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ώστε οι γονείς να προσέχουν στο σπίτι για τυχόν ατυχήματα από πτώση επίπλων.

Η ACCC αναφέρει ότι περίπου 2.600 Αυστραλοί νοσηλεύονται κάθε χρόνο σε νοσοκομείο λόγω τραυματισμών που προκαλούνται από τηλεοράσεις και έπιπλα που πέφτουν πάνω τους. Αυτό μεταφράζεται σε 50 άτομα κάθε εβδομάδα.

Ακόμα χειρότερα, 22 παιδιά σκοτώθηκαν από ανατροπή επίπλων ή τηλεοράσεων μεταξύ του 2001 και του 2018 με τα παιδιά κάτω των τριών ετών να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Η Kidsafe και το ACCC κάλεσαν τους γονείς να ελέγξουν επειγόντως ασταθείς βιβλιοθήκες, συρτάρια, ντουλάπες, και τηλεοράσεις για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Κατανόηση τραυματισμών από ανατροπή επίπλων

«Τα θλιβερά νέα είναι ότι κάθε χρόνο, ένα ή δύο παιδιά θα πεθάνουν από τραυματισμούς λόγω ανατροπής επίπλων ή τηλεόρασης», λέει ο Δρ Warwick Teague, Διευθυντής Υπηρεσιών Τραύματος στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παιδιών της Μελβούρνης και προσθέτει: «Ιδιαίτερα οι τραυματισμοί εδώ είναι σε παιδιά ηλικίας περίπου ενός ή δύο ετών. Τις περισσότερες φορές έχουν υποστεί τραυματισμούς στο κεφάλι. Μπορεί να είναι κατάγματα κρανίου, τραυματισμοί στον ίδιο τον εγκέφαλο ή αιμορραγία».

Το ACCC σημειώνει ότι σπασμένα οστά, τραυματισμοί στον εγκέφαλο, θρυμματισμένες κοιλότητες στο στήθος και θάνατος από ασφυξία είναι όλες πιθανές συνέπειες μιας πτώσης βιβλιοθήκης, γραφείου, ντουλάπας ή τηλεόρασης.

Μάλιστα όπως εξηγούν οι ειδικοί, καθώς πολλές οικογένειες επιλέγουν φθηνά και οικονομικά έπιπλα, συχνά δεν δίνουν σημασία στη σταθερότητα κι αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στην ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Στερεώστε λοιπόν καλά τα έπιπλά σας και μην αφήνετε μόνο του το παιδί να σκαρφαλώνει σε βιβλιοθήκες ή να τραβάει συρταριέρες.Υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Πηγή: babyology.com.au

Φωτογραφία: pexels.com.


Πηγή