Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Τρόποι για να μην ξυπνάει το μωρό νωρίς το πρωί

Το νεογέννητο την περισσότερη ώρα κοιμάται. Όμως, καθώς μεγαλώνει αρχίζει να αναπτύσσει άλλες συνήθειες ύπνου, τακτικές και μη.

Μπορεί δηλαδή να κοιμάται νωρίς το βράδυ χωρίς απρόοπτα, αλλά να ξυπνάει από τα άγρια χαράματα. Και όταν λέμε νωρίς, εννοούμε 6 το πρωί ακόμα και 5 το πρωί. Τα περισσότερα δε μωρά που είναι πρωινοί…τύποι δεν κάθονται καρτερικά στο κρεβατάκι τους. Έχουν την «απαίτηση» να σημάνει γενικός συναγερμός στο σπίτι και όλοι –εννοούμε συνήθως την μαμά-να είναι στο πόδι.

Εάν είστε κι εσείς μία μαμά που δεν αντέχει άλλο το τόσο πρωινό ξύπνημα, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα εξής:

-Προσπαθήστε να συνηθίσει το μωρό σας από νωρίς να κάθεται στο κρεβάτι του χωρίς να κλαίει όταν ξυπνάει. Κρεμάστε πάνω από την κούνια του ένα ενδιαφέρον περιστρεφόμενο που θα γυρίζει με το ρεύμα του αέρα και θα το παρακολουθεί το μωρό όποτε είναι ξύπνιο.
-Βάλτε στη μία πλευρά της κούνιας του ένα βρεφικό καθρέφτη με στρογγυλεμένες άκρες για να κοιτάζει το είδωλό του και να μη νοιώθει μόνο του.
-Όταν θα είναι σε θέση πια να απλώνει τα χέρια του για να πιάσει κάτι, κρεμάστε πάνω από το κρεβάτι του μερικά αντικείμενα που να φτάνει για να απασχολείται και να παίζει μαζί τους. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβά- κάνουν και απλά αντικείμενα του σπιτιού, όπως μία ξύλινη κουτάλα, μία άδεια μπομπίνα για νήμα ή μερικά μανταλάκια.
-Μπορείτε επίσης να βάζετε πλάι του στην κούνια, μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια για να έχει κάτι να παίζει και να του τραβά την προσοχή και να μην κλαίει ζητώντας τη δική σας (προσοχή).
-Φροντίστε επίσης το δωμάτιό του να μην είναι κατασκότεινο το πρωί, για να βλέπει με τι παίζει. Αν το δωμάτιο είναι πολύ σκοτεινό, αφήστε ένα φωτάκι αναμμένο πλάι στην κούνια του ή βάλτε του λεπτές κουρτίνες.
-Βοηθήστε το μωρό σας να μάθει να μένει μόνο του στο κρεβάτι του,”εκπαιδεύοντας” πρώτα τον εαυτό σας. Μην πετάγεστε αμέσως από το κρεβάτι σας με το πρώτο ήχο του μωρού και μην τρέχετε να δείτε αν είναι εντάξει. Αφήστε το να «μιλάει» μόνο του όσο το δυνατόν περισσότερο και σηκωθείτε μόνο όταν αρχίσει να είναι ανήσυχο και να γκρινιάζει. Περιμένετε πάντα να δείτε μήπως στο μεταξύ ηρεμήσει.
Με αυτό τον τρόπο, το μαθαίνετε να βασίζεται στον εαυτό του να είναι ανεξάρτητο από νωρίς.

Αν όμως καταλάβετε ότι έχει εκνευριστεί , πηγαίνετε κοντά του χωρίς άλλη καθυστέρηση, για να το παρηγορήσετε.


Πηγή