Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Χρόνος με την οικογένεια: Οφέλη για παιδιά και γονείς

Τα περισσότερα παιδιά, εάν ερωτηθούν τι θέλουν περισσότερο από τους γονείς τους, θα απαντήσουν “χρόνο”. Κανένα παιχνίδι, gadget ή άλλου είδους δώρο δεν μπορεί να συγκριθεί με τον χρόνο που μπορεί να αφιερώσει ένας γονιός στο παιδί του.

Ο χρόνος με την οικογένεια είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων. Οι γονείς που κάνουν δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις ζωής και “χτίζουν” ένα υγιές περιβάλλον όπου το παιδί θα μπορεί να καλλιεργήσει τον χαρακτήρα του.

Πώς ωφελεί ο χρόνος με την οικογένεια παιδιά και γονείς;

Τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους

Περνώντας χρόνο όλοι μαζί, τα παιδιά χτίζουν μία θετική αίσθηση αυτοεκτίμησης. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι εκτιμούνται από τους γονείς τους, αισθάνονται πιο θετικά και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ενισχύεται το δέσιμο της οικογένειας

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι οικογένειες που κάνουν ομαδικές δραστηριότητεςείναι πιο δεμένες από άλλες και προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ευκολία σε καταστάσεις. Οι απλές καθημερινές στιγμές που μοιράζονται γονείς και παιδιά, ενισχύουν το μεταξύ τους δέσιμο μέρα με τη μέρα.

Γονείς και παιδιά αποκτούν όμορφες αναμνήσεις

Ο χρόνος με την οικογένεια δημιουργεί ευτυχισμένες αναμνήσεις για όλα τα μέλη. Για τα παιδιά δε, οι αναμνήσεις αυτές είναι εφόδιο στην ενήλικη ζωή τους και είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν ένα αγαπημένο περιβάλλον για τα παιδιά τους μεγαλώνοντας.

Τα παιδιά έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους, τείνουν να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Ο χρόνος με την οικογένεια βελτιώνει την ψυχική υγεία παιδιών και γονέων

Η αλληλεπίδραση, η συζήτηση και γενικά η επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και άλλων ψυχικών ασθενειών.

Τα παιδιά μαθαίνουν την επίλυση συγκρούσεων

Σε μία οικογένεια δεν είναι πάντα όλα ρόδινα. Υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις. Ο χρόνος με την οικογένεια διδάσκει δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας και ευνοεί την επίλυση προβλημάτων με τον εποικοδομητικό και υγιή διάλογο.

Πηγή: highlandspingsclinic.org / medium.com


Πηγή