Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ωορρηξία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς γίνεται η ωορρηξία;

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος, ρυθμίζεται από δύο ορμόνες. Την ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) και την θυλακιοτρόπος ορμόνη(FSH). Και οι δύο παράγονται από την υπόφυση του εγκεφάλου, προάγουν την ωορρηξία και ενεργοποιούν τις ωοθήκες ώστε να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Πότε γίνεται η ωορρηξία;

Η ωορρηξία συμβαίνει κατά τη θυλακοειδή φάση. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος χωρίζεται σε τρεις φάσεις: τη θυλακοειδή φάση, τη φάση ωορρηξίας και την ωχρινική φάση. Η θυλακοειδής φάση διαρκεί 10-14 μέρες με τις οιστρογονικές ορμόνες να προκαλούν την πύκνωση της επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο) προετοιμάζοντας τη μήτρα για μία ενδεχόμενη γονιμοποίηση.

Τα ωοθυλάκια μεγαλώνοντας, εκκρίνουν οιστρογόνα, όπου όταν αυξηθούν αρκετά, ένα κύμα ωχρινοποιητικής ορμόνης, ολοκληρώνει την ωρίμανση ενός ωαρίου και προκαλεί την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη (ωορρηξία). Συνήθως αρχίζουν να αναπτύσσονται 3-30 ωοθυλάκια αλλά μόνο ένα ωάριο ωριμάζει πλήρως και ελευθερώνεται.

Σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει τη 13η ή τη 14η μέρα και το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο 12-24 μέρες μετά τη ελευθέρωσή του. Αν δεν έχετε μηνιαίο κύκλο 28 ημερών μπορείτε να υπολογίσετε πότε περίπου θα γίνει η ωορρηξία, μετρώντας προς τα πίσω, 14 μέρες από την ημέρα που περιμένετε την επόμενη περίοδό σας.

Κύκλος 25 ημερών: ωορρηξία την 11η ημέρα
Κύκλος 26 ημερών: ωορρηξία την 12η ημέρα
Κύκλος 27 ημερών: ωορρηξία την 13η ημέρα
Κύκλος 28 ημερών: ωορρηξία την 14η ημέρα
Κύκλος 29 ημερών: ωορρηξία την 15η ημέρα
Κύκλος 30 ημερών: ωορρηξία την 16η ημέρα
Κύκλος 31 ημερών: ωορρηξία την 17η ημέρα
Κύκλος 32 ημερών: ωορρηξία την 18η ημέρα
Κύκλος 33 ημερών: ωορρηξία την 19η ημέρα

Πονάει η γυναίκα όταν έχει ωορρηξία;

Στην ωορρηξία μερικές γυναίκες συνήθως νιώθουν έναν ελαφρύ πόνο από τη μία πλευρά χαμηλά στην κοιλιά, στην ωοθήκη όπου ελευθέρωσε το ωάριο . Αυτός ο πόνος διαρκεί λίγα λεπτά έως μερικές ώρες.

Πώς θα καταλάβει μια γυναίκα ότι έχει ωορρηξία;

  1. Θα έχει πόνο χαμηλά στην κοιλιά
  2. Ο τράχηλος της μήτρας εκκρίνει περισσότερη βλέννη από ότι συνήθως
  3. Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή (συνήθως μια γυναίκα πρέπει να ελέγχει τη θερμοκρασία της το πρωί, πριν σηκωθεί από το κρεβάτι και αφού έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου)
  4. Με τεστ ωορρηξίας
  5. Με ένα υπερηχογράφημα

Πότε πρέπει να γίνει η επαφή

  • Δύο μέρες πριν από την πτώση της θερμοκρασίας της γυναίκας
  • Την ημέρα που θα έχει την πιο χαμηλή θερμοκρασία

Ελπίζουμε το άρθρο μας να ήταν χρήσιμο και να σας βοηθήσει να υπολογίσετε τις μέρες σας ώστε να έχετε μία επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά να θυμάστε ότι ακόμη κι αν όλα τα υπολογίσετε σωστά, υπάρχουν 20% με 30% πιθανότητες να μείνετε έγκυος σε κάθε κύκλο. Δεν χρειάζεται μόνο να είστε στις σωστές μέρες αλλά χρειάζεται να έχετε και καλή ψυχολογία, καθώς η ψυχολογία στις μέρες μας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη είναι ένας μεγάλος παράγοντας.

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019


Πηγή