Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Όταν το παιδί γκρινιάζει στο ταξίδι των διακοπών – Πώς να το απασχολήσετε

Πώς και πώς περιμένουν τα παιδιά την ημέρα που θα φύγουν για διακοπές, ταξιδεύοντας με πλοίο, ΙΧ, αεροπλάνο.

Όμως πριν καλά καλά περάσει μια ώρα, αρχίζουν τις ερωτήσεις τύπου: “πότε φτάνουμε;” “ αργούμε;” “γιατί καθυστερούμε;” “τι να κάνω; Βαριέμαι”.

Αυτό το σκηνικό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές ενώ αυξάνονται τα νεύρα και η γκρίνια. Για να μη χαθεί ο έλεγχος και το ταξίδι συνεχιστεί μέσα σε νεύρα και φωνές, σας προτείνουμε μερικούς τρόπους για να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα και κυρίως με καλή διάθεση.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο εκτός από τα πράγματα που θέλουν να έχουν μαζί τους τα παιδιά, προγραμματίστε μερικές στάσεις σε ορισμένα σημεία που θα έχουν ενδιαφέρον , όπως ένα ποτάμι, ένα ρυάκι, ένα μικρό δάσος, μια παιδική χαρά. Υπάρχουν πολλά μέρη κατά μήκος των εθνικών οδών που μπορείτε να σταματήσετε . Ειδικά τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη να βγουν από το αυτοκίνητο και να εκτονωθούν. Σε αυτή την περίπτωση το ταξίδι διαρκεί λίγο περισσότερο, αλλά είναι πιο ..ήσυχο.

Παίξτε διασκεδαστικά παιχνίδια

Πέρα από τα κλασικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που είναι πιθανόν να τα έχουν βαρεθεί τα παιδιά, μια καλή ιδέα είναι να αυτοσχεδιάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μετρήστε πόσα χωριά περνάτε ή αν είστε στο πλοίο, μετρήστε τους γλάρους, ταΐστε τους ή μετρήστε τα υπόλοιπα καράβια που περνούν.
Παίξτε το παιχνίδι των πόλεων, των ζώων ή των φυτών που ξεκινούν από Κ, Τ, κ.ο.κ. Είναι πραγματικά πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά, αρκεί να έχετε διάθεση.

Δώστε τους επιλογές

Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι πιο εύκολο να τα απασχολήσετε σε σχέση με τα μεγαλύτερα που θα θέλουν να αφοσιωθούν στο τάμπλετ ή το κινητό. Μπορεί να είναι μια λύση ώστε να επικρατεί ηρεμία στο αυτοκίνητο ωστόσο, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή να περάσει 3- 4 ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Κάντε λοιπόν συμφωνία για πόσο μπορεί να χαζέψει στο κινητό και στη συνέχεια επιδοθείτε σε γρίφους ανάλογα με την ηλικία του.

grinia paidion sto taxidi2

Μην εκνευρίζεστε με το παραμικρό

Συχνά τα παιδιά προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Αν χάσετε τον έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ένταση, νεύρα και τσακωμοί. Επομένως, αποφύγετε να εμπλακείτε σε μια συζήτηση που ξέρετε πώς θα καταλήξει ή προσπαθήστε να αποφορτίσετε μια τεταμένη κατάσταση . Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε μια στάση ή αν είστε σε πλοίο να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού με κάτι άλλο.


Πηγή