Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

12 αλήθειες για τα δεκάχρονα

Αρχίζει σιγά σιγά και ενώ ήσασταν το κέντρο του κόσμου – ακόμη είστε – αλλά αρχίζει και βάζει και άλλους ανθρώπους στον κύκλο του, τους φίλους και συνομηλίκους που θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί τους. Λογικό αν σκεφτούμε πως το παιδί σας βρίσκεται ήδη στην προεφηβεία!

Ας δούμε λοιπόν κάποιες αλήθειες για τις αλλαγές αυτές:

1. Είναι ακόμη παιδί:

Ναι, το μικρό σας εξακολουθεί και είναι παιδάκι ακόμα, όσο και αν βιάζεται να μεγαλώσει ή λέμε πως είναι στο …εφηβικό προαύλιο

2. Είναι και …μεγάλο παιδί:

Μπορεί τη μία στιγμή να φέρεται ως 5χρονο και την άλλη ως «ώριμος …προέφηβος» καθώς βιάζεται να μεγαλώσει! Μία συμπεριφορά που θα την βιώσετε πιο έντονα τα επόμενα χρόνια.

3. Το μικρομέγαλο:

Αρχίζει και έχει …άποψη! Και πιο μικρό είχε άποψη αλλά τώρα πια θέλει και να την επιβάλλει καθώς θέλει εκείνο πλέον να διαχειρίζεται το πρόγραμμα και τη …ζωή του-χαριτολογώντας!

4. Περισσότερος χρόνος με τους φίλους του:

Ναι, μην σας κακοφαίνεται! Δεν σημαίνει πως σας βάζει στο περιθώριο, μάλιστα προετοιμάζεστε σταδιακά και για ότι ακολουθήσει στην εφηβική περίοδο, όπου τότε θα θέλει σχεδόν αποκλειστικά και μόνο τους φίλους του!

5. Ιδιωτικοποίηση:

Αρχίζει να απομονώνεται, ζητάει τον δικό του χρόνο του πίσω από κλειστές πόρτες

6. Θυμώνει όταν παραβιάζετε την ιδιωτικότητά του:

Μπορεί να σας κακοφαίνεται το ότι αρχίζει και «δημιουργεί» τη δική του κοινωνική ζωή ή ακόμη και το ότι αρχίζει ενδεχομένως και έχει και μυστικά από εσάς, μην τρέχετε όμως πίσω του και μην το παίρνετε προσωπικά!

7. Αποφεύγει τις …αγκαλιές:

Δεν θέλει να το αγκαλιάζετε και να το φιλάτε μπροστά ιδίως στους φίλους του

8. Αρχίζει και γίνεται …ξερόλας:

Υπομονή, ακόμη δεν έχετε δει τίποτα!

9. Διεκδικεί την κοινωνικότητά του:

Πηγαίνει όπου το προσκαλέσουν ενώ πλέον είναι αρκετά μεγάλο για να μένετε και εσείς πια στα πάρτι

10. Είναι πιο μπροστά από όσο νομίζετε:

Ναι, το παιδί σας αναλογικά με εσάς στα 10 χρόνια σας δεν έχει καμία σχέση. Και είναι λογικό αν σκεφτούμε πόσα ερεθίσματα παίρνει καθημερινά και πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές!

11. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον γύρω από θέματα ερωτικά:

Αν δεν έχετε κάνει στα προηγούμενα χρόνια κουβεντούλες για τις σχέσεις και τη σεξουαλική αγωγή, δεν νομίζω πως μπορείτε και πάλι να τις αναβάλλεται, καθώς η περιέργεια γύρω από αυτά τα ζητήματα όλο και θα αυξάνεται. Εϊναι προτιμότερο λοιπόν να το ενημερώσετε εσείς παρά να πάρει παραπληροφόρηση από μη έγκυρους πληροφοριοδότες, πχ. συμμαθητές, διαδίκτυο…

12. Σας έχει ανάγκη:

Μπορεί να δείχνει πως ανεξαρτητοποιείται, παρόλα αυτά για αρκετά χρόνια ακόμη θα σας έχει ανάγκη. Χρειάζεται όμως και εσείς σταδιακά και διακριτικά να κάνετε σιγά σιγά πίσω, αφήνοντάς το να πάρει πρωτοβουλίες, να τεστάρει τις απόψεις του…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Πηγή