Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
4 λάθη που κάνουν οι γονείς στο γραφείο του παιδίατρου

4 λάθη που κάνουν οι γονείς στο γραφείο του παιδίατρου

Σίγουρα οι γονείς δεν χαίρονται όταν πηγαίνουν με το παιδιά του στον παιδίατρο, άθελά τους όμως μπορεί να κάνουν τη δουλειά του γιατρού πιο δύσκολη.

Η Claire McCarthy παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, αποκαλύπτει τέσσερα λάθη που κάνουν πολλοί γονείς και εύχεται να μην το έκαναν!

Δεν έρχονται προετοιμασμένοι

“Μου αρέσει πολύ όταν οι γονείς που έρχονται με το παιδί τους ξέρουν ακριβώς ποια φάρμακα του έχουν δώσει, πόσες δοσολογίες έχει πάρει, πόσες φορές έκανε εμετό ή πότε ακριβώς ξεκίνησαν τα συμπτώματα. Δεν έχετε ιδέα πόσο χρήσιμο είναι αυτό για τον γιατρό ώστε να μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά του και να βοηθήσει το παιδί και την οικογένεια”, αναφέρει χαρακτηριστικά η McCarthy.

Αν σκοπεύετε λοιπόν να πάτε το παιδί σας στο γιατρό για κάτι απλό όπως ένας στομαχόπονος ή πονοκέφαλος, κρατήστε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων. Μπορεί να νομίζετε ότι θυμάστε τα πάντα, αλλά οι περισσότεροι γονείς εκείνη τη στιγμή δεν το κάνουν. Φροντίστε επίσης όταν στέλνετε το παιδί στον γιατρό με κάποιο άτομο από το περιβάλλον σας να τον έχετε ενημερώσει πλήρως για την κατάσταση υγείας του παιδιού ώστε να μπορέσει να δώσει πληροφορίες στον γιατρό.

Επιπλέον, οι γιατροί δεν μπορούν να διαβάζουν το μυαλό. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έρχεστε προετοιμασμένοι με τις κατάλληλες ερωτήσεις ώστε να φεύγετε κι εσείς πιο ήσυχοι από το ιατρείο.

Δεν είναι ειλικρινείς

Οι γιατροί σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό να κρίνουν τους γονείς. Αν λοιπόν ξεχάσατε να δώσετε μία δόση από το σιρόπι ή το φάρμακο που σας έγραψε στην προηγούμενη επίσκεψη ο γιατρός ή αν το παιδί σας αρνιόταν πεισματικά να το πάρει ή αν έσπασε το θερμόμετρο και δεν ξέρετε πότε έπεσε ο πυρετός, απλά πείτε το. Κι αυτό επειδή όλα αυτά είναι απαραίτητες πληροφορίες για να βγάλει ο γιατρός σωστή διάγνωση.

Δεν λένε τίποτα όταν ο γιατρός κάνει λάθος

Αν κάτι που έχει πει ο γιατρός δεν βγάζει νόημα ή αν έγραψε μια συνταγή που δεν βοηθάει ή αν το παιδί συνεχίζει να αισθάνεται ενοχλήσεις, ο γιατρός πρέπει να το ξέρει.
Οπότε μιλήστε. Πείτε για παράδειγμα «Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω» ή «Το παιδί είχε πέντε ημέρες πυρετό και όχι μόνο δύο» ή «Παραπονέθηκε για πόνο σε εκείνο το σημείο ενώ πριν δεν πονούσε.»

Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλοι οι γιατροί κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Λέγοντας τους όμως τα ακριβή συμπτώματα, προφανώς βοηθά. Αν ωστόσο διαπιστώνετε ότι ο παιδίατρος δεν κάνει εποικοδομητικά τη δουλειά του, τότε πρέπει να αλλάξετε γιατρό.

Ξεχνάνε ότι είναι ομάδα με τον γιατρό

Ο γιατρός είναι εκείνος που ασκεί την επιστήμη του και ο γονιός εκείνος που φροντίζει το παιδί του. Μπορεί λοιπόν ο γιατρός να είναι ο ειδικός αλλά ποιος γνωρίζει καλύτερα το παιδί του αν όχι ο ίδιος ο γονιός; Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο καλή επικοινωνία, συνεργασία και εμπιστοσύνη αφού στόχος και των δύο είναι η καλή υγεία και η ανάπτυξη του παιδιού!

 

 

 

Πηγή: baby.gr