Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

5 τρόποι για να προστατεύσετε το παιδί σας από το κρυολόγημα και τις ιώσεις

Την περίοδο αυτή, τα κρυολογήματα είναι ένα συχνό φαινόμενο και φυσικά τα συνήθη θύματα είναι τα παιδιά.  Κατά μέσο όρο, ένα παιδί κάτω των τριών ετών, θα κρυολογήσει από τρεις μέχρι οχτώ φορές το χρόνο και αυτό γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα πολύ δυνατό και ενισχυμένο. 

Ένα κρυολόγημα διαρκεί συνήθως  από έξι έως δεκατέσσερις ημέρες, δηλαδή μεγαλύτερο διάστημα από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Τα συμπτώματα, λίγο πολύ όλοι οι γονείς τα γνωρίζουμε. Πονόλαιμος, καταρροή, βήχας και σε κάποιες περιπτώσεις και πυρετός.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να προστατεύουμε το παιδί μας από ένα ενδεχόμενο κρυολόγημα ή μία ίωση;

Το πλύσιμο των χεριών

Όσο απλό και αν μας φαίνεται, το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη συνήθεια που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε. Είναι σημαντικό ωστόσο, να το κάνουμε και σωστά. Μάθετε στο μικρό σας να πλένει καλά τα χέρια του, για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό.

Βάζουμε πάντα χέρι όταν φτερνιζόμαστε

Μία κίνηση τόσο αυθόρμητη που πρέπει όμως συνειδητά να την κάνουμε συνήθεια. Δείξτε στο μικρό σας πώς να βάζει το χέρι στο στόμα κάθε φορά που θέλει να βήξει ή να φτερνιστεί. Εάν όλοι κάνουμε αυτήν την κίνηση, τόσο μία ίωση δεν θα μεταδίδεται τόσο εύκολα από τον έναν στον άλλον.

Η σωστή αμφίεση

Τα πρώτα κρύα κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά το ντύσιμό μας. Εάν βγείτε οικογενειακώς το βράδυ, πάρτε όλοι ζακέτα και όσο χειμωνιάζει φροντίστε να εξοπλιστείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προστατεύσετε καλά το λαιμό και τα αυτάκια του παιδιού σας. 

Αποφύγετε τα φιλιά για «καληνύχτα»

Ναι μπορεί να είναι μία από τις αγαπημένες σας συνήθειες, αλλά εάν νιώθετε λίγο περίεργα σαν να πάτε να κρυολογήσετε, καλύτερα αποφύγετε να φιλήσετε το παιδί σας πριν τον ύπνο του. Ακόμα και ένα γλυκό φιλί στο μάγουλό του είναι αρκετό για να το κολλήσετε.

Προληπτική λήψη φαρμάκων

Αν και η πρόσληψη φαρμάκων δεν είναι η πρώτη λύση που έχουμε στο μυαλό μας, κάποιες φορές, όταν φυσικά ενδείκνυνται και προτείνονται από τον παιδίατρό μας, μπορούν να γλιτώσουν από πολύ κόπο. Εάν παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος του μωρού σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος θα σας κατευθύνει εάν και τι είναι αυτό που χρειάζεται να πάρετε.

Πηγή: parents.com


Πηγή