Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

5+1 συνήθη λάθη των γονέων στην ανατροφή του νηπίου

Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία είναι γεμάτα ενέργεια και περιέργεια για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Είναι πιο ανεξάρτητα και ακόμα δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και την ενέργεια που τα διακατέχει.

Κάποιες συμπεριφορές από τους ίδιους τους γονείς ωστόσο, μπορούν να κάνουν την ήδη απαιτητική, γεμάτη και σίγουρα ενδιαφέρουσα καθημερινότητα με ένα νήπιο στο σπίτι, ακόμα πιο δύσκολη. Ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη γονέων που έχουν παρατηρηθεί όσον αφορά την ανατροφή του νηπίου;

Η ασυνέπεια

Τα νήπια λειτουργούν καλύτερα όταν γνωρίζουν τι να περιμένουν, για παράδειγμα πότε είναι ώρα να πάνε για ύπνο, για να κάνουν το μπάνιο τους ή ακόμα και ποιες συνέπειες θα υποστούν εάν υπερβούν τα όρια που έχουν θεσπισθεί από τους γονείς. Όση περισσότερη συνέπεια υπάρχει στο πρόγραμμα του νηπίου, τόσο πιο εύκολο είναι το ίδιο το παιδί να πειθαρχήσει. Αυτό λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε ώστε να υπάρχει μία ρουτίνα στην καθημερινότητά του από το πρόγραμμα παιχνιδιού και φαγητού, μέχρι τη ρουτίνα ύπνου το βράδυ και τις δραστηριότητες που αυτή περιλαμβάνει.

Προσφέρουν υπερβολικά πολλή βοήθεια

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι λογικό να θέλουν να δοκιμάσουν και μόνα τους να κάνουν πράγματα. Βοηθώντας συνεχώς το νήπιο σε πράγματα της καθημερινότητας όπως να φτιάξει ένα παζλ ή να φορέσει τα ρούχα του, είναι πιθανό να εκλάβει το μήνυμα ότι δε μπορεί να τα καταφέρει και μόνο του. Είναι σημαντικό τα παιδιά να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν σταδιακά πιο ανεξάρτητα, κάτι που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν και περισσότερη αυτοπεποίθηση μεγαλώνοντας.

Δεν δίνουν στα παιδιά να δοκιμάσουν ποικιλία φαγητών

Πολλά παιδιά στη νηπιακή ηλικία είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά στο τι θα φάνε. Ωστόσο, θα πρέπει να τους δίνεται η επιλογή να δοκιμάζουν νέες τροφές και γεύσεις, για αυτό μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι οι γονείς είναι το κύριο πρότυπο για τα παιδιά, πόσο μάλλον σε αυτήν την ηλικία, συνεπώς η υγιεινή διατροφή και οι ποικιλία τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιό θα πρέπει να ξεκινάει από εσάς.

Ξεκινάνε την εκπαίδευση για την τουαλέτα πολύ νωρίς

Η εκπαίδευση για την τουαλέτα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του παιδιού, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνεται τη σωστή στιγμή. Μην βιαστείτε να βγάλετε την πάνα από το παιδί σας και αφήστε τα σημάδια να σας δείξουν πότε θα είναι το ίδιο έτοιμο να κάνει τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό.

Διαβάστε επίσης: Από την πάνα στο γιογιό: Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο;

Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες

Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα παιδιά μικρότερα των 2 ετών δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε οθόνες, ωστόσο αυτό μοιάζει ακατόρθωτο ειδικά εν μέσω καραντίνας. Προσπαθήστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε την ώρα που το παιδί θα δει παιδικά, βίντεο ή οτιδήποτε άλλο στην τηλεόραση ή το tablet και προτιμήστε να κάνετε άλλες δραστηριότητες παρέα όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ζωγραφίσετε ή να κάνετε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Προσπαθούν να στα σταματήσουν τα ξεσπάσματα

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν έντονα ξεσπάσματα και αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Πολλοί γονείς προσπαθούν να σταματήσουν τέτοιους είδους ξεσπάσματα χωρίς αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές. Στην πραγματικότητα είναι καλύτερο να αφήσετε το νήπιο να ξεσπάσει και μετά να του μιλήσετε.

Πηγή: webmd.com


Πηγή