Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
6 πράγματα που το μωρό σας θα ήθελε να ξέρετε όταν κλαίει

6 πράγματα που το μωρό σας θα ήθελε να ξέρετε όταν κλαίει

Είτε είστε νέα μανούλα είτε όχι το να ακούτε το μωράκι σας να κλαίει σίγουρα σας ξεριζώνει την καρδιά και θα προσπαθείτε με κάθε τρόπο να απαλύνετε το κλάμα.

Δεδομένου ότι το μωρό δεν μπορεί να μιλήσει είναι λογικό να αγχώνεστε και να αναρωτιέστε τι πηγαίνει λάθος. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που το μωράκι σας θα ήθελε να ξέρετε! Κρατήστε σημειώσεις…

«Δεν κλαίω χωρίς λόγο ή για να σε νευριάσω»

Μπορεί οι γονείς σας να σας λένε συχνά τη φράση «Όλα τα μωρά κλαίνε», για να μην αγχώνεστε φυσικά, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.
Το μωρό απλά δεν μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα σας και κλαίει για να τραβήξει την προσοχή σας. Επομένως είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας που έχει τους πρώτους μήνες της ζωής του. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι πεινάει, ότι είναι κουρασμένο, ότι πονάει η κοιλίτσα του ή ζεσταίνεται ή απλά επειδή θέλει να το κρατήσετε αγκαλίτσα για να είναι κοντά σας και να μυρίζει τη γνωστή μυρωδιά σας.

«Τα καταφέρνεις μια χαρά»

Μπορεί να μην το αισθάνεστε όταν βλέπετε το μωράκι σας να κλαίει, αλλά εκείνο ξέρει ότι κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε. Μην παίρνετε επομένως τα δάκρυα προσωπικά και νομίζετε ότι έχετε αποτύχει και δεν είστε η σούπερ μαμά που είχατε στο μυαλό σας. Είστε μια φανταστική μαμά και το γεγονός ότι προσπαθείτε να απαλύνετε το κλάμα του παιδιού σας το αποδεικνύει!

«Δεν είμαι αρκετά μεγάλος για να παρηγορώ τον εαυτό μου»

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει ένα μωρό το κλάμα είναι να το αφήσετε να κλαίει για να μάθει από μικρό πώς να αυτο-καλμάρει τον εαυτό του. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, αφήνοντας ένα μωρό να κλαίει όχι μόνο το πανικοβάλλεται περισσότερο αλλά αισθάνεται και ανήμπορο βλέποντας ότι κανείς δεν ανταποκρίνεται στη βοήθεια που ζητάει.

«Αισθάνομαι πιο ασφαλής όταν είμαι μαζί σου»

Η πάνα του είναι στεγνή. Το μωρό μόλις έφαγε και αποκλείεται να πεινάει. Το δωμάτιο δεν είναι ούτε πολύ ζεστό αλλά ούτε και κρύο. Σε καμία περίπτωση δεν έχει πυρετό ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αδιαθεσία. Τι μπορεί να φταίει λοιπόν;

Μερικές φορές, το μωρό σας μπορεί να κλαίει μόνο και μόνο επειδή θέλει να νιώσει την ασφάλεια της μαμάς του. Η μυρωδιά σας, ο ήχος της φωνής σας, η αφή του δέρματός σας, όλα αυτά το κάνουν να αισθάνεται ασφάλεια. Δεν έχετε παρά να το πάρετε αγκαλίτσα λοιπό για να ηρεμήσει. Μην ξεχνάτε ότι είστε το πιο σημαντικό πρόσωπο για εκείνο. Πώς να μην είναι εξαρτημένο μαζί σας;

«Πρόσεχε τον εαυτό σου»

Για να μπορείτε να φροντίζετε το μωρό σας είναι σημαντικό να προσέχετε και τον εαυτό σας. Εάν αισθάνεστε εξαντλημένη δεν θα μπορείτε να ανταποκριθείτε σωστά στις ανάγκες του μωρού. Φροντίστε λοιπόν να αφιερώνετε κάθε μέρα λίγο χρόνο και για τον εαυτό σας. Να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάζετε κανένα βιβλίο, να μιλάτε στο τηλέφωνο με κάποια καλή σας φίλη ή απλά να κάνετε κάτι το οποίο σας «γεμίζει».

«Σ’ αγαπώ πολύ μαμά»

Το μωράκι σας δεν μπορεί ακόμα να προφέρει αυτή τη φράση ή να μην είναι ακόμα σε θέση να τυλίγει τα χεράκια του γύρω από τον λαιμό σας για να σας δείξει ότι σας αγαπά και σας νοιάζεται. Να ξέρετε όμως ότι το χαμόγελο που σχηματίζεται στο προσωπάκι του είναι για να σας δείξει ότι τα καταφέρνετε μια χαρά. Θα έρθει φυσικά η μέρα που θα μπορεί όλα να τα κάνει. Μέχρι τότε να θυμάστε απλά ότι σας αγαπά…

Πηγή: baby.gr