Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Baby swimming: Πώς βοηθά στην ψυχολογία των παιδιών;

Η βρεφική κολύμβηση, γνωστή και ως baby swimming, είναι όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες πισίνες για μωρά μαζί με τους γονείς τους, παρουσία προπονητών που εξειδικεύονται στην κολύμβηση για μωρά.

Τα μωρά μπορούν να ξεκινήσουν το baby swimming ήδη από την ηλικία των τριών μηνών και μπορούν να το συνεχίσουν μέχρι και το τρίτο έτος της ζωής τους. Η βρεφική κολύμβηση γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού και τα μωρά απολαμβάνουν πολύ την όλη διαδικασία.

Τα οφέλη

Εκτός από διασκεδαστικό όμως, το baby swimming έχει αποδειχθεί και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μωρά. Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά που συμμετέχουν σε προγράμματα κολύμβησης είναι πιο έξυπνα, έχουν μεγαλύτερες ικανότητες αντίληψης και κάνουν καλύτερο ύπνο. Επιπλέον, η κολύμβηση από την τόσο μικρή ηλικία επιδρά θετικά στην κινητική και μυϊκή ανάπτυξη των παιδιών. Κολυμπώντας πριν καν περπατήσουν, τα παιδιά ενισχύουν τη σωματική τους διάπλαση, αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμή τους και μαθαίνουν να αγαπούν το νερό και όχι να το φοβούνται. Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη και για την ψυχολογία τους. Το νερό και οι κινήσεις μέσα σε αυτό, ηρεμούν τα μωρά και τα χαλαρώνουν. Επίσης, θεωρείται ότι τα μωρά που κολυμπούν από τη βρεφική τους ηλικία, μεγαλώνοντας γίνονται παιδιά με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό. 

Τα παραπάνω οφέλη τόνισε και στην εκπομπή «Καλοκαίρι #not» ο κ. Γιάννης Ορφανίδης, ιδιοκτήτης κολυμβητηρίου για βρέφη. Μάλιστα η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε και στιγμιότυπα από το μάθημα που γινόταν εκείνη τη στιγμή. Δείτε το παρακάτω βίντεο.    

 

Τι πρέπει να προσέξετε:

Εάν έχετε αποφασίσει να ξεκινήσετε baby swimming κι εσείς με το μωρό σας, σιγουρευτείτε για τα εξής:

  • η πισίνα πρέπει να έχει βάθος 1,40-1,50 μέτρα και το νερό θερμοκρασία 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.
  • Προτιμήστε τις κλειστές πισίνες για καλύτερη προστασία από τον ήλιο και για να μπορέσετε να συνεχίσετε στον ίδιο χώρο τα μαθήματα και το χειμώνα.
  • το νερό ανανεώνεται και καθαρίζεται συχνά.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Γραπτή βεβαίωση υγείας από παιδίατρο για το μωρό
  • Γραπτή βεβαίωση από παθολόγο και δερματολόγο για εσάς
  • Mαγιό-πάνα για το μωρό σας
  • Mπουρνούζια, πετσέτες

Πηγή