Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Τι πρέπει να προσέξουμε στο στόλισμα όταν έχουμε παιδιά

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Τι πρέπει να προσέξουμε όταν έχουμε παιδιά

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είστε καλά προετοιμασμένοι γονείς.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ντουλάπια σας είναι κλειδωμένα, οι πρίζες είναι καλυμμένες, τα φάρμακα είναι πάντα ασφαλισμένα, τα καλώδια είναι καλά δεμένα μεταξύ τους και δεν είναι μπουρδουκλωμένα, το κάθισμα της λεκάνης είναι πάντα κατεβασμένο και ασφαλισμένο με ειδικό λουκετάκι και το τζάκι φυσικά περιφραγμένο!

Τι γίνεται όμως τώρα που έρχονται Χριστούγεννα και το σπίτι είναι στολισμένο; Δεν αναφερόμαστε μόνο στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά και στα εύθραυστα στολίδια από γυαλί, στα ένα σωρό τυλιγμένα πακέτα που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών, στα λαμπάκια που αναβοσβήνουν και άλλα πολλά. Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και «ασφαλίστε» το σπίτι σας όσο το δυνατόν καλύτερα για την εορταστική περίοδο.

Ασφαλίστε το δέντρο σας

Βεβαιωθείτε ότι το δέντρο δεν κινδυνεύει να πέσει αν το παιδάκι σας μπει στον πειρασμό να παίξει με όλα αυτά τα λαμπερά στολίδια του, επενδύοντας σε μια καλή συστάδα χριστουγεννιάτικου δέντρου. Εξάλλου είναι κάτι το οποίο θα το έχετε για χρόνια, οπότε αξίζει να δώσετε και κάτι παραπάνω. Τοποθετήσετε το επίσης μακριά από τζάκια, κουρτίνες ή σόμπες προσέχοντας να μην εμποδίζει την κίνηση των παιδιών σας.

Τακτοποιήστε επίσης πολύ καλά τα καλώδια από τα λαμπάκια του δέντρου έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να σκοντάψει το παιδί πάνω τους ενώ οι πρίζες όπου θα το τοποθετήσετε πρέπει να είναι απρόσιτες για τα παιδιά και καλυμμένες.

Προστατέψτε τα στολίδια σας

Δεν χρειάζεται να κρύψετε όλα τα στολίδια που είναι οικογενειακά κειμήλια μόνο και μόνο επειδή έχετε παιδιά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ψηλά στο δέντρο σας τα εύθραυστα, πολύτιμα και αναντικατάστατα  στολίδια. Στη συνέχεια, συμπληρώστε το κάτω μισό του δέντρου με ασφαλή στολίδια κατά προτίμηση ξύλινα ή πλαστικά. Αποφύγετε εκείνα σε σχέδια ζαχαρωτών ή άλλα φαγώσιμα καθώς το παιδί σας μπορεί να μπει στον πειρασμό να τα «φάει»! Απαλλαγείτε επίσης από τα αιχμηρά στολίδια και από τις κορδέλες.

Τα σωστά φωτάκια

Εννοείτε πώς ούτε στα φωτάκια κάνουμε τσιγκουνιές. Φροντίστε λοιπόν τα φωτάκια του δέντρου σας να έχουν ετικέτες που πιστοποιούν την ασφάλειά τους και δέστε τα πολύ καλά γύρω από το δέντρο έτσι ώστε να μην είναι καν αντιληπτά από τα παιδιά και να υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτούν από τα καλώδια και να σκοντάψουν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού! Προσέξτε επίσης τα φωτάκια του εξωτερικού χώρου (αν στολίζετε και εξωτερικά το σπίτι σας) να είναι στερεωμένα καλά με ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο και όχι μεταλλικά στηρίγματα καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Εννοείται πώς σβήνετε όλα τα φωτάκια πριν πάτε για ύπνο ή πριν φύγετε από το σπίτι  για να αποφύγετε τυχόν βραχυκύκλωμα.

Ψεύτικο γκι και αλεξανδρινό

Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσετε ψεύτικα φυτά, αν τα παιδάκια σας είναι μικρά σε ηλικία ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να βάλουν στο στόμα τους κάτι που δεν πρέπει. Το γκι και ο αλεξανδρινός είναι φυτά δηλητηριώδη, εάν καταποθούν, οπότε για λόγους ασφαλείας προτιμήστε τα ψεύτικα.

Αποσπάστε την προσοχή από τα δώρα

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο γιατί ποιο παιδάκι αντιστέκεται στα δώρα; Μια λύση έκτακτης ανάγκης πάντως είναι να βάλετε τα δώρα κάτω από το δέντρο το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων ή και το πρωί και το ίδιο να κάνετε και την Πρωτοχρονιά. Άλλη μια λύση είναι να βάλετε δίπλα από τα δώρα ένα παιχνίδι με το οποίο τα παιδιά σας θα παίξουν πολύ και θα τους αποσπάσει την προσοχή όπως ένα τρενάκι ή κανένα έλκηθρο του Αη – Βασίλη. Απλά φροντίστε να είναι κάτι χριστουγεννιάτικο ώστε να μην τους φανεί μονότονο.

Ξεχάστε τα κηροπήγια

Διαλέξτε ηλεκτρικά κεριά επαναφορτιζόμενα και μπαταρίας με λαμπάκι χαμηλής κατανάλωσης για να μειώσετε τις πιθανότητες ατυχημάτων με καμένα δάχτυλα και άλλους κινδύνους πυρκαγιάς. Τα ηλεκτρονικά  αυτά κεράκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά σε οποιοδήποτε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο αφού δεν σβήνουν από τον αέρα. Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορους τύπους όπως ρεσώ, επαναφορτιζόμενα, με ή χωρίς ποτηράκι κ.λπ. και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως είναι ή να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε κηροπήγιο ποτηράκι. Ρίξτε μια ματιά εδώ.

Καθιερώστε διακόσμηση φιλική προς τα παιδιά

Πάνινοι Άγιο Βασίληδες και φάτνη, ξύλινοι τάρανδοι και πλαστικά στολίδια είναι η ιδανική διακόσμηση για ένα σπίτι με παιδιά, έτσι ώστε και τα μικρά σας να έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να ευχαριστηθούν την εορταστική ατμόσφαιρα χωρίς να ακούγονται φωνές με «Μη το αγγίζεις αυτό!» κάθε πέντε λεπτά. Άλλωστε τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με τα παιδιά οπότε αξίζουν αυτή την μικρή θυσία!

Πηγή: baby.gr