Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Εγκυμοσύνη: Γιατί τα κιλά συσσωρεύονται στα οπίσθια;

Εγκυμοσύνη: Γιατί τα κιλά συσσωρεύονται στα οπίσθια;

Οι παλιές λέγανε πώς αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το πρόσωπο φαίνεται  στρογγυλεμένο, τότε το μωρό είναι γένους θηλυκού ενώ αν φουσκώνουν τα μαγουλάκια τότε το μωρό είναι αγόρι.

Αν και δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι αυτό είναι αλήθεια, υπάρχει μια εξήγηση γιατί το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης συσσωρεύεται στα οπίσθια.

«Το φυσιολογικό είναι μια υγιής γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να πάρει 11 – 12 κιλά» λέει η γυναικολόγος Anita Sadaty. Μέρος αυτού του βάρους είναι υγρά – αυξάνεται ο όγκος του αίματος σας και διατηρείται το νερό για να υποστηρίξει το μωρό – αλλά περίπου 2 με 3 αυτών των κιλά αποδίδονται στην αποθήκευση θρεπτικών συστατικών. “Καθώς το μωρό μεγαλώνει μέσα στη μήτρα σας, το σώμα σας δημιουργεί αποθέματα λίπους, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να παράγετε το μητρικό γάλα όταν έρθει το μωρό», λέει η Kathleen M. Rasmussen, καθηγήτρια διατροφής στο πανεπιστήμιο του Cornell.

Με άλλα λόγια, το σώμα σας αποθηκεύει πράγματα στο «πορτ-μπαγκάζ» του και είναι για καλό σκοπό. “Το πίσω μέρος του γυναικείου σώματος είναι το ιδανικό για τα κιλά της εγκυμοσύνης και αυτό επειδή αν συσσωρεύονταν στην κοιλιά θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να χαθούν μετά την εγκυμοσύνη”, λέει ο Ράσμουσεν.

Αυτά τα αποθέματα λίπους είναι απαραίτητα για την στήριξη και την ανάπτυξη του μωρού σας, δεν χρειάζεται ωστόσο να το παρακάνετε γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο τόσο για εσάς όσο και για την ανάπτυξη του μωρού εάν πάρετε περισσότερο βάρος από τη συνιστώμενο για τον σωματότυπό σας – είτε αυτά τα κιλά είναι στα οπίσθια είτε όχι.

«Το να παραμένετε δραστήριες και να κάνετε χαλαρές τονωτικές ασκήσεις θα σας βοηθήσει να κρατήσετε υπό έλεγχο τα κιλά σας» λέει ο Andrew Orbeck, ο οποίος έχει βοηθήσει πολλές celebrities να χάσουν τα κιλά τους μετά την εγκυμοσύνη. «Δεν χρειάζεται να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο, αρκεί να κάνετε καθημερινούς περιπάτους και ήπια άσκηση στο σπίτι, με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας ασφαλώς», λέει ο Orbeck.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε ρεαλιστές σχετικά με την «επέκταση του πισινού» και γενικότερα του σώματός σας και να δώσετε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα. «Χρειάζονται εννέα μήνες για να έρθει ένα παιδί στον κόσμο. Το ταξίδι λοιπόν είναι μακρύ οπότε κάντε υπομονή και καταλάβετε ότι μπορεί να πάρει εννέα μήνες εώς και ένα χρόνο για τα χάσετε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης», υπογραμμίζει η Sadaty. Το σώμα σας λοιπόν τα χρειάζεται αυτά τα κιλά και θα τα κρατήσει στο «καλύτερο» μέρος του, που δεν είναι άλλο από τα οπίσθια. Προσπαθήστε λοιπόν να αγαπήσετε τις σέξι καμπύλες σας και μην ανησυχείτε αν καθυστερείτε να «ξεφορτώσετε το πορτ-μπαγκάζ σας.»