Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Εγκυμοσύνη: Η διατροφή της μητέρας καθοριστική για την υγεία της καρδιάς του μωρού

Εγκυμοσύνη: Η διατροφή της μητέρας καθοριστική για την υγεία της καρδιάς του μωρού

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες της μέλλουσας μητέρας έχουν προστατευτική δράση για την καρδιά του μωρού της, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal Edition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 19.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ, εστιάζοντας στις διατροφικές τους συνήθειες έως και ένα έτος πριν την εγκυμοσύνη.

Ως υγιεινή διατροφή ορίστηκε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκο ψάρι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά.

Συνήθως συνιστάται στις εγκυμονούσες και τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να λαμβάνουν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως φυλλικό οξύ ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διαφόρων συγγενών ανωμαλιών και βιταμίνη D για υγιή οστά και δόντια.

Από το συνολικό δείγμα των 19.000 γυναικών, οι μισές γυναίκες είχαν γεννήσει παιδιά με καρδιακά προβλήματα. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ διατροφής και κινδύνου συγγενούς καρδιακής ανωμαλίας.

«Η υγιεινή διατροφή πριν την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αυτήν παρέχει οφέλη τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί και, όπως φαίνεται από την παρούσα μελέτη, η διατροφή θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στο σύνολό της και όχι μόνο σε επίπεδο μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών», δηλώνει η Βικτόρια Τέιλορ, διατροφολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr