Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Έλλειψη ύπνου στην εφηβεία: Για ποια ασθένεια αυξάνει τις πιθανότητες

Έλλειψη ύπνου στην εφηβεία: Για ποια ασθένεια αυξάνει τις πιθανότητες

Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες τη νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λίπος γύρω από τη μέση και αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το University of Campinas στο Σάο Πάολο, η αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη -ανεξάρτητα από την παρουσία παχυσαρκίας- υποδεικνύει εγγενή μηχανισμό που συνδέει τη στέρηση ύπνου και τη μεταβολική διαταραχή.

AdTech Ad

Προσθέτουν μάλιστα ότι η κατά δύο ώρες την ημέρα χρόνια μείωση του ύπνου, είναι αρκετή για να  μειωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 615 παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών που συλλέχθηκαν το διάστημα 2011 ως 2014.

bigstock Background concept wordcloud i 21839378

Εκτός από το βάρος, το ύψος και την αρτηριακή πίεση, οι έφηβοι ανέφεραν τις συνήθειες ύπνου, ενώ κάποιοι υποβλήθηκαν σε επιπλέον εξέταση ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Οι έφηβοι ανέφεραν κατά μέσο όρο 7,9 ώρες ύπνου τη νύχτα. Οι 257 με λιγότερες από 8 ώρες ύπνου έτειναν να είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι, να έχουν υψηλότερο βάρος σε σχέση με το ύψος τους και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και λαιμού σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν περισσότερο.

Όσοι κοιμούνταν λιγότερο ήταν επίσης λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανεπαρκής ύπνος στους εφήβους συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr