Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ευεργετικά τα Ω-3 λιπαρά οξέα για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Ευεργετικά τα Ω-3 λιπαρά οξέα για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη συμπληρώματος Ω-3 λιπαρών οξέων, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 80 αγόρια ηλικίας 8-14 ετών, ποσοστό περίπου 50% εκ των οποίων είχε λάβει διάγνωση για ΔΕΠΥ. Για διάστημα 16 εβδομάδων, τα παιδιά κατανάλωναν είτε απλή μαργαρίνη είτε μαργαρίνη εμπλουτισμένη με Ω-3 λιπαρά οξέα σε καθημερινή βάση. Η εμπλουτισμένη μαργαρίνη περιείχε 650 mg εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA) και 650 mg εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA).

Μετά το διάστημα των 16 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια που είχαν λάβει επιπλέον ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων παρουσίασαν ύφεση όσον αφορά τις δυσκολίες συγκέντρωσης, σύμφωνα με αξιολόγηση που έκαναν οι ίδιοι οι γονείς τους.

Μάλιστα, η βελτίωση παρατηρήθηκε τόσο στα αγόρια με ΔΕΠΥ όσο και στη δεύτερη υπο-ομάδα, όμως η επίδραση στα αγόρια με ΔΕΠΥ φάνηκε να είναι ισχυρότερη.

Τα περισσότερα αγόρια με ΔΕΠΥ που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης (UMC Utrecht) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «η λήψη συμπληρωματικής ποσότητας Ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για τη ΔΕΠΥ».

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuropsychopharmacology.

Πηγή: onmed.gr