Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
H έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα

H έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα

Η βιταμίνη D αποτελεί μια πολύ σημαντική βιταμίνη για ένα παιδί. Σχετίζεται με πολλές και σημαντικές λειτουργίες, όπως
η καλή υγεία των οστών κ.α. Ωστόσο, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια παρέχουν ενδείξεις ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε ενήλικες είναι πιθανό να συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς επίσης και με άλλα προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Προς την κατεύθυνση αυτή ερευνητές από το Τορόντο θέλησαν να εξετάσουν τη σχέση αυτή στα παιδιά και για το λόγο αυτό εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε παιδιά από 1.961 ηλικίας 1 έως 5 ετών καθώς επίσης και τα επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα τους, ένα δείκτη συσχετιζόμενο με την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, έδειξαν μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων βιταμίνης D και χαμηλής HDL χοληστερόλης.

Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, ίσως οι παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις να ξεκινούν από τη πρώιμη παιδική ηλικία και αν η βιταμίνη D συνδέεται με τη χοληστερόλη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αυτό μπορεί να παρέχει ευκαιρίες για έγκαιρες παρεμβάσεις για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr