Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Λέμε «ναι» στην άσκηση!

Λέμε «ναι» στην άσκηση!

Καλύτερη κατανομή του σωματικού λίπους παρατηρείται στα δραστήρια παιδιά, η οποία μάλιστα είναι ανεξάρτητη με το βάρος τους. Η εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.
Οι ερευνητές, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 220 παιδιά ηλικίας 8-9 ετών. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Κάποια κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής (διάρκειας 70 λεπτών/ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα), ενώ τα υπόλοιπα δεν ακολούθησαν κανενός είδους άσκηση. Με την πάροδο 9 μηνών, διαπιστώθηκε πως τα μέλη της ομάδας που ακολούθησε το πρόγραμμα της άσκησης, παρουσίασαν βελτιωμένη καρδιαγγειακή κατάσταση και λιγότερο σωματικό και τοπικό λίπος – κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε στη δεύτερη ομάδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είχαν μεγάλο ενδιαφέρον μιας και η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν σχεδιασμένη για να επιφέρει απώλεια βάρους. Παρ’ όλα αυτά όμως, η έλλειψη άσκησης μακροπρόθεσμα φάνηκε να οδηγεί σε αύξηση βάρους ακόμα κι όταν δεν υπήρχε πρόβλημα παραπανίσιων κιλών.
Το συμπέρασμα; Είναι σημαντικό να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους, ακόμα κι αν βρίσκονται σε φυσιολογικό βάρος σε σχέση με την ηλικία και το ύψος τους.

Πηγή: paidimag.gr