Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

#Mένουμε_Σπίτι: Πέντε οφέλη της καραντίνας για τα παιδιά που δεν είχατε σκεφτεί

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κορονοϊός έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μικροί και μεγάλοι #Μένουμε_Σπίτι, δεν πηγαίνουμε δουλειά ή σχολείο, δεν βλέπουμε τους φίλους και τους συγγενείς μας και η κοινωνική αποστασιοποίηση ή απομόνωση, γνωστή και ως social distancing, είναι κομμάτι της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε.

Οι συνθήκες αυτές σίγουρα δεν είναι εύκολες, έχουν όμως και τα θετικά τους. Η Rachel Cameron, μαμά τριών αγοριών, μοιράστηκε στο todaysparent.com τα οφέλη που έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει η καραντίνα για τους γιους της και η αλήθεια είναι ότι ισχύουν για όλα τα παιδιά.

Τα αδέρφια μαθαίνουν να εκτιμούν και να σέβονται το ένα το άλλο

«Τα αγόρια μου είναι πέντε, εννέα και δώδεκα ετών. Ειδικά τα δύο μεγαλύτερα, δεν έχουν τίποτα κοινό. Αυτή η διαφορετικότητα των χαρακτήρων τους ευτυχώς δεν οδηγεί σε εντάσεις και αντιπαραθέσεις, αλλά συνήθως περνούν τον χρόνο τους κάνοντας τελείως διαφορετικά πράγματα. Αυτήν την περίοδο είναι η πρώτη φορά που βλέπω τους γιους μου να κάνουν τόσα πράγματα μαζί και να τα πηγαίνουν τόσο καλά. Συνήθως επιλέγουν να μην περνούν χρόνο ο ένας με τον άλλον, τώρα όμως δεν έχουν άλλη εναλλακτική.»

Πράγματι, τις μέρες αυτές, τα αδέρφια περνούν χρόνο μαζί πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Στην καθημερινότητά τους, δεν υπάρχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, βόλτες με τους φίλους και εκ των πραγμάτων μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να κάνουν κοινές δραστηριότητες απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου.

Η βαρεμάρα καλλιεργεί τη φαντασία τους

«Η βαρεμάρα είναι κίνητρο για τη δημιουργία. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα παιδιά έχουν πληθώρα δραστηριοτήτων μέσα στη μέρα τους και δεν προλαβαίνουν να βαρεθούν. Η καραντίνα κάνει τη βαρεμάρα αναπόφευκτη αλλά τα παιδιά μου βρήκαν τρόπους για να μη βαριούνται μέσα στο σπίτι. Έπαιξαν νεροπόλεμο, ζωγράφισαν με κιμωλίες, έχουν καθιερώσει απογεύματα χορού όλα μαζί και έχουν ανακαλύψει νέες κρυψώνες στο κρυφτό.»

Η αλήθεια είναι ότι εκεί που λέμε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε πιθανή δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι, η φαντασία, ειδικά των παιδιών, γεννά μία ακόμα απίθανη ιδέα για παιχνίδι και απασχόληση.

Μαθαίνουν καινούριες δεξιότητες

«Η καραντίνα είναι αφορμή για να δοκιμάσουν τα παιδιά μου νέα πράγματα. Ο μεσαίος μου γιος τα πάει καλά με τους αριθμούς και την τελευταία εβδομάδα παρακολούθησε ένα δωρεάν online μάθημα κωδικοποίησης. Έχει τον δικό του τρόπο για να μαθαίνει και μου άρεσε που τον είδα να κάνει κάτι στο στοιχείο του, με τον δικό του ρυθμό και να το απολαμβάνει. Η μαγειρική είναι ένα άλλο παράδειγμα. Και οι τρεις γιοι μου είναι αρκετά μεγάλοι για να με βοηθάνε στην κουζίνα και η όλη διαδικασία τα μαθαίνει πολλά πράγματα»

Τις μέρες αυτές, παρά την εξ αποστάσεως διδασκαλία και την ώρα που θα αφιερώσουν στο διάβασμα, ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι σαφώς περισσότερος και είναι ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητές τους και να ανακαλύψουν νέα ταλέντα.

Βρίσκουν πρωτότυπους τρόπους να παίξουν και να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους

Οι βιντεοκλήσεις και τα τηλέφωνα έχουν την τιμητική τους και τα παιδιά μπορούν να μας εκπλήξουν με την ευρηματικότητά τους όταν πρόκειται για παιχνίδι.

«Τις προάλλες ο γιος μου βγήκε στο δρόμο με το κινητό, ένα μπαστούνι και μία μπάλα. Όπως έμαθα εκ των υστέρων, αυτός και ο φίλος του ο Sam έπαιζαν χόκεϊ μέσω βίντεο που έστελναν ο ένας στον άλλον»

Πλέον εκτιμούν το σχολείο

«Τους λείπει η ρουτίνα τους, οι φίλοι τους, οι δραστηριότητες που έκαναν εκεί και οι δάσκαλοί τους. Το σχολείο ήταν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους και τους λείπει.»

Τα μαθήματα, τα διαλείμματα, το παιχνίδι με τους συμμαθητές, όλες οι δραστηριότητες του σχολείου αποτελούν σημαντικό κομμάτι στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών και τις τελευταίες εβδομάδες αυτή έχει αλλάξει. Πλέον τα παιδιά μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και αν κάποια μαθήματα δεν τους άρεσουν, το σχολείο τους προσφέρει τόσα πολλά περισσότερα, τα οποία είναι και αυτά που τους λείπουν.

 

 


Πηγή