Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Μην σας ξεγελά! Δεν είναι ασφαλές για το παιδί σας!

Μην σας ξεγελά! Δεν είναι ασφαλές για το παιδί σας!

Ως γονέας σίγουρα έχετε συνηθίσει να σας λένε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να είναι ασφαλές το παιδί σας. Και συνήθως, εξαρτάται βέβαια και με τον ποιον μιλάτε, δεν ακολουθείτε και πολύ τις συμβουλές καθώς πιστεύετε ότι ο δικός σας τρόπος είναι ο σωστός.

Λοιπόν, οι ειδικοί πρόσθεσαν άλλο ένα επικίνδυνο αντικείμενο-παιχνίδι, στην ατελείωτη λίστα με πράγματα που πρέπει να ξέρετε. Ποιο είναι αυτό; Τα καθίσματα μπάνιου. Αυτά που τοποθετούνται στην μπανιέρα και επιτρέπει σε ένα παιδί να παίξει κατά τη διάρκεια του μπάνιου του, με τα παπάκια του και με το σφουγγάρι.

------------------ 1

Αυτό το χαριτωμένο και χρήσιμο κάθισμα όμως συνδέεται με πολλαπλά περιστατικά πνιγμών που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Ένας στους τρεις τυχαίους πνιγμούς παιδιών 2 ετών συνέβησαν ενώ τα παιδιά ήταν τοποθετημένα σε ένα τέτοιο κάθισμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA).

Το σφάλμα ωστόσο δεν είναι μόνο με το κάθισμα μπάνιου, έχει να κάνει περισσότερο με τους γονείς που λανθασμένα νομίζουν ότι είναι ένα μέτρο ασφαλείας.

------------------ 3

«Εάν οι γονείς δεν επιτηρούν τα μικρά παιδιά, αυτά μπορεί να ξεγλιστρήσουν ή να παγιδευτούν σε αυτό, με δυνητικά μοιραίες συνέπειες», λέει η δρ Υβόννη Ντόιλ, περιφερειακή διευθύντρια της Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου.

«Αυτές οι θέσεις χρησιμοποιούνται συνήθως από τους γονείς όταν κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους, πρέπει όμως τα παιδιά να έχουν όταν βρίσκονται σε ένα τέτοιο κάθισμα συνεχή επίβλεψη από κάποιον ενήλικα. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να μένουν μόνα και αφύλακτα σε ένα λουτρό, ούτε καν για ένα λεπτό».

Οι ειδικοί ζητούν από τους γονείς να μην αποσπάται η προσοχή τους ενώ κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν μόνα τους καθόλου.

------------------ 2

Η Κατρίνα Φίλιπς, διευθύνων σύμβουλος του Child Accident Prevention Trust , προειδοποιεί, «Ενώ ένα μωρό μπορεί να φαίνεται ότι είναι ασφαλές όταν βρίσκεται δεμένο σε ένα κάθισμα μπάνιου, εύκολα μπορεί να βγει, να γλιστρήσει έξω, ή το ίδιο το κάθισμα μπορεί να ανατραπεί και να βυθίσει το μωρό στο νερό. Τα μωρά μπορούν να πνιγούν σε λίγα εκατοστά νερού, πολύ γρήγορα και χωρίς θόρυβο ή πάλη. Δεν μπορoύν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και δεν έχουν τη δύναμη να προσπαθήσουν να φτάσουν στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι γονείς να μένουν με το μωρό τους – παιδί τους, όλη την ώρα».

Πηγή: mothersblog.gr