Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Μύθοι και πραγματικότητα: Κάνει τελικά να τρώμε φράουλες στην εγκυμοσύνη;

Μύθοι και πραγματικότητα: Κάνει τελικά να τρώμε φράουλες στην εγκυμοσύνη;

Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε φράουλες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Υπάρχουν κίνδυνοι για το έμβρυο; Ποια ειναι τελικά η αλήθεια;

Η διατροφική αξία της φράουλας είναι σπουδαία. Για την έγκυο, ικανοποιείται η ανάγκη για γλυκό, χωρίς τις τυψεις! Για τον οργανισμό τόσο της μαμάς όσο και του μωρού, τα οφέλη είναι πολλά.

Οι φράουλες
– είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ένα υπέροχο αντιοξειδωτικό που επιβραδύνει τη γήρανση.
– Βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν τον οργανισμό από ασθενειες και ιούς.
– Προωθούν την υγεία των οφθαλμών και εμποδίζουν την εμφάνιση καταρράκτη στις μεγαλύτερες ηλικίες.
– Οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι προστατεύουν από τον καρκίνο, ελαττώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος και μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης.

Επομένως, για να το πούμε απλά… όχι απλά κάνουν καλό, αλλά επιβάλλονται. Ειδικά δε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές και για το έμβρυο και για την μαμά, αφού περιεχουν φολικό οξύ, το οποίο μειώνει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Παράλληλα, βελτιώνουν στην ικανότητα ανάγνωσης που θα έχει το παιδί αργότερα στη ζωή του. Επομένως…. φάτε μποστάνια!

O λόγος πάντως που οι φράουλες είναι ενοχοποιημένες, είναι πως αποτελούν το φρούτο με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, όπως δείχνει η νέα έκθεση της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG) των Ηνωμένων Πολιτειών που βασίστηκε σε αναλύσεις σε περισσότερα από 35.000 δείγματα. Στην πρώτη θέση είναι ο φράουλες, ενώ ακολουθούν τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, το σέλινο, τα σταφύλια και τα κεράσια.

AdTech Ad

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ελέγχεται εύκολα, αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα, αφού οι κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση φυτοφαρμάκων στις βιολογικές καλλιέργειες.

Επιπλέον, διατροφολόγοι και χημικοί ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τα φρέσκα αυτά προϊόντα σε διάλυμα νερού και ξυδιού. Συνιστούν το μούλιασμα των φρούτων και λαχανικών με αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι το νερό που έχει απομείνει στο μπολ είναι βρώμικο και μπορεί να περιέχει υπολείμματα. Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε φρέσκο νερό, και στη συνέχεια είσαστε έτοιμοι να τα απολαύσετε. Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια όπως τα σταφύλια , τα μούρα , οι φράουλες κτλ. διότι μπορεί να απορροφήσουν πολύ ξύδι και να χαλάσουν. Αν θέλετε όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού. Επίσης ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική»μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.

Όπως και να έχει, οι ακόλουθες συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:

– Κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαδικασία που υποβοηθά τη διάσπαση του φυτοφαρμάκου.
– Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής γιατί στα εκτός εποχής έχει γίνει κατά τεκμήριο μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων.
– Μην τρώτε και μη μαγειρεύετε άπλυτα φρούτα, όσπρια και λαχανικά και μην τα αποθηκεύετε άπλυτα στο ψυγείο.
– Και αν έχετε ήδη παιδάκια στο σπίτι, μην επιτρέπετε να πιάνουν άπλυτα φρούτα και λαχανικά, γιατί μπορεί να έχουν φυτοφάρμακα.

Καλή, φραουλένια απόλαυση!

 

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr