Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Παράτριμμα ή σύγκαμα: Τι είναι και πώς το αντιμετωπίζουμε

Παράτριμμα ή σύγκαμα: Τι είναι και πώς το αντιμετωπίζουμε

Το παράτριμμα ή σύγκαμα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στα βρέφη. Το σύγκαμα είναι αποτέλεσμα ερεθισμού του δέρματος του μωρού σας από τα ίδια του τα ούρα. Τα ούρα περιέχουν μια ουσία που λέγεται ουρία. Η ουρία διασπάται και παράγεται αμμωνία, η οποία και προκαλεί τον ερεθισμό στο δέρμα.

Η περιοχή που καλύπτεται από την πάνα, δεν αερίζεται, είναι εκτεθειμένη σε πολύ υγρασία, σε ερεθιστικές ουσίες, π.χ. αμμωνία και μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα κόπρανα.

Επιπλέον, η πάνα επενδύεται εξωτερικά από νάιλον κι έτσι τα ούρα δεν φεύγουν, αλλά μένουν μέσα κι επιδρούν στο δέρμα, σαν να βάζουμε μια κομπρέσα (παλιά με βαμβακερές πάνες τα ούρα στράγγιζαν με αποτέλεσμα σπάνια να παρατηρείται σύγκαμα).

Το ευαίσθητο δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ερεθίζεται και κοκκινίζει. Το σύγκαμα μπορεί να επεκταθεί στους μηρούς και στη βουβωνική περιοχή. Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα τότε πολύ σύντομα η περιοχή θα μολυνθεί με μύκητες, λόγω των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (υγρασία και θερμότητα).

Μόλις το σύγκαμα μολυνθεί με μύκητες θα παρατηρήσετε ότι οι βλάβες επεκτείνονται, το κοκκίνισμα γίνεται πιο έντονο και θα παρουσιαστούν στην περιοχή αυτή φυσαλίδες ,που σε μερικά σημεία μπορεί και να ξεφλουδίζονται.

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Αφήστε γυμνό το παιδί όσο περισσότερες ώρες μπορείτε για να αερίζεται η γεννητική περιοχή.
Αλλάζετε συχνά τις πάνες στο παιδί σας.
Προτιμάτε να πλένετε το παιδί σας με τρεχούμενο νερό, χωρίς σαπούνι και μη χρησιμοποιείτε συνεχώς υγρά μωρομάντηλα.
Στεγνώστε το καλά και με ζεστό αέρα (με το σεσουάρ σας.)
Χρησιμοποιείστε πάνες με μεγάλη απορροφητικότητα.
Μη βάζετε πάνω από τις πάνες ελαστικά βρακάκια.
-Αν μπορείτε χρησιμοποιήστε βαμβακερές πάνες.
Βάλτε άφθονη κρέμα ή ελαιόλαδο στο δέρμα του παιδιού ή αλοιφή που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου
Μη χρησιμοποιείτε ταλκ.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν έχει άσπρα σπυράκια γιατί μπορεί να έχει επιμολυνθεί με μύκητες και να χρειάζεται ειδική αντιμυκητιασική αλοιφή.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr