Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Παιδικά παιχνίδια: Επιλέξτε τα στις γιορτές με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών

Παιδικά παιχνίδια: Επιλέξτε τα στις γιορτές με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών

Οι γιορτές είναι προ των πυλών. Τα παιδιά έχουν ήδη καταρτίσει τη λίστα με τα δώρα που επιθυμούν, η οποία αλλάζει μεν, αυξάνεται δε. Πριν υποκύψετε όμως στις …επιθυμίες τους, βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που θα τους χαρίσετε δεν θα είναι μόνο ελκυστικά αλλά και ασφαλή.

Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα παιχνίδια είναι κατάλληλα για τα παιδιά σας καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής :

-Αγοράζετε παιχνίδια πάντα από αξιόπιστα καταστήματα/διαδικτυακά σημεία πώλησης.
-Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν έχουν τη σήμανση CE. Με τη σήμανση CE ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας τείνουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα και μπορεί να προκληθεί πνιγμός από την κατάποση μικρών κομματιών.
-Να διαβάζετε προσεκτικά όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες ασφάλειας που είναι πάνω στο παιχνίδι ή στη συσκευασία του παιχνιδιού. Αποτελεί υποχρέωση του κατασκευαστή/εισαγωγέα/διανομέα οι προειδοποιήσεις και οι οδηγίες ασφάλειας να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα.
-Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά του.

Όταν αγοράσετε τα παιχνίδια

-Να ακολουθείτε προσεκτικά τις αναγραφόμενες οδηγίες συναρμολόγησης και χρήσης του παιχνιδιού.
– Να παρακολουθείτε τα παιδιά καθώς παίζουν. Παιχνίδια με σχοινιά ή καλώδια μπορεί να θέσουν το παιδί σε κίνδυνο στραγγαλισμού.
-Να ελέγχετε τα παιχνίδια κατά διαστήματα ώστε να είστε σίγουροι για την καταλληλότητά τους.
-Να προσέχετε ιδιαίτερα τις προεξοχές, τα στηρίγματα των παιχνιδιών και τα κινούμενα τους μέρη μήπως περικλείουν οποιουσδήποτε κινδύνους.

Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή λειτουργεί η «Γραμμή Καταναλωτή-1520» και μπορείτε να απευθύνεστε για την υποβολή καταγγελιών, παραπόνων ή ερωτήσεων. H τηλεφωνική γραμμή είναι διαθέσιμη τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr