Δευτέρα , 30 Ιανουάριος 2023
Πώς θα φροντίσετε ότι το παιδί σας είναι επαρκώς ενυδατωμένο το καλοκαίρι

Πώς θα φροντίσετε ότι το παιδί σας είναι επαρκώς ενυδατωμένο το καλοκαίρι

Ιδιαίτερη θέση στη διατροφή τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν τα υγρά και ειδικότερα το νερό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνουν τις απώλειες σε υγρά από το σώμα, άρα και τις ανάγκες του οργανισμού σε αυτά.

AdTech Ad

Αναλογιζόμενοι ότι το νερό είναι το πιο άφθονο συστατικό στο ανθρώπινο σώμα και είναι απαραίτητο για πλήθος ζωτικής σημασίας λειτουργιών του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών, η πέψη των τροφών και άλλα, γίνεται κατανοητό ότι τυχόν ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα και σημαντικά προβλήματα.

Ειδικότερα τα παιδιά αποτελούν έναν «ευάλωτο» πληθυσμό σε σχέση με τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Ο κίνδυνος αυτός, δηλαδή για αυξημένες απώλειες νερού από το σώμα, κυρίως μέσω της εφίδρωσης, αυξάνεται αναπόφευκτα το καλοκαίρι, καθώς πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, το καλοκαίρι τα παιδιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και άσκηση σε υπαίθριο χώρο.

Η αφυδάτωση φαίνεται να έχει άμεση επίδραση σε λειτουργίες του ατόμου, ειδικά στους τομείς της άσκησης και της πνευματικής λειτουργίας. Σε περιπτώσεις παιδιών που ασκούνται συχνά, η παρατεταμένη αφυδάτωση (η οποία οδηγεί σε απώλεια που ξεπερνάει το 2% του σωματικού βάρους) οδηγεί σε καρδιαγγειακή επιβάρυνση, κόπωση και τελικά δυσχεραίνει την απόδοση. Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση ενός αρνητικού υδατικού ισοζυγίου στο σώμα μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πονοκεφάλους, έλλειψη ενέργειας και καλής διάθεσης, καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι για να αποφευχθούν τα παραπάνω, το αίσθημα της δίψας δεν αποτελεί έναν καλό δείκτη των επιπέδων ενυδάτωσης για τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κέντρα του εγκεφάλου που προωθούν το συγκεκριμένο αίσθημα ενεργοποιούνται αφού ο οργανισμός έχει ήδη αφυδατωθεί κατά 2%.

bigstock Child with mother drinking wat 131243855

Συνεπώς, προτεραιότητα στη διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι λαμβάνει η κατανάλωση υγρών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η πρόσληψη ποσότητας άνω των 2 λίτρων υγρών ημερησίως θεωρείται επαρκής για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά. Συστήνεται η μεγαλύτερη ποσότητα εξ αυτών να καλύπτεται από πόσιμο νερό, ενώ το υπόλοιπο μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί και από άλλες υγιεινές πηγές πλούσιες σε νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, οι ανάγκες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία), το σωματικό βάρος, και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και συνεπώς προτείνεται η δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου ενυδάτωσης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού.

Για να παραμένει λοιπόν ένα παιδί επαρκώς ενυδατωμένο και με πλήρεις τις ανάγκες του σε υγρά, ιδιαίτερα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, μπορεί κανείς να εστιάσει στις παρακάτω προτάσεις:

– Το νερό θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα επιλογή ως μέσο ενυδάτωσης, αφού ξεδιψάει και ταυτόχρονα δεν περιέχει καθόλου θερμίδες.

– Επαρκείς ποσότητες υγρών θα πρέπει να καταναλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σίγουρα προτού εμφανιστεί το αίσθημα της δίψας.

– Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης, ωστόσο απαιτείται έλεγχος στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους, καθώς πέρα από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό περιέχουν και θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και για πηγές όπως είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί εμπορίου και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία ναι μεν εμπεριέχουν σημαντική ποσότητα νερού, έχουν όμως και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αύξησης του βάρους ή πρόκλησης προβλημάτων στην υγεία των δοντιών.

– Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές με υψηλή θρεπτική αξία, με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και πρακτικές στην κατανάλωσή τους.

– Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενυδάτωση πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες και να αναπληρώνονται οι απώλειες υγρών μετά το πέρας αυτής.

– Κατά την έκθεση στον ήλιο ή σε εξωτερικούς χώρους, συστήνεται η παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης νερού.

– Μία ακόμη καλή επιλογή «ποτού» είναι και το γάλα, το οποίο, εκτός των άλλων, περιέχει και ασβέστιο, σημαντικό στοιχείο για υγιή οστά και δόντια.

Η διατήρηση ενός ενυδατωμένου προφίλ είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, ειδικά σε περιόδους ζέστης. Η εφαρμογή απλών, πρακτικών και ρεαλιστικών τρόπων ενυδάτωσης συμβάλλει στην ασφαλή και ευχάριστη ενασχόληση των παιδιών με το παιχνίδι και τις άλλες δραστηριότητες, ιδιαίτερα κατά την αγαπημένη τους εποχή του χρόνου.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ