Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τα 10 πιο επικίνδυνα παιχνίδια όλων των εποχών

Τα 10 πιο επικίνδυνα παιχνίδια όλων των εποχών

Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) των ΗΠΑ αλλά και η δική μας Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κατά καιρούς έχουν αναγκαστεί να αποσύρουν παιχνίδια από τα οποία κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Επειδή όμως τα όρια είναι πολύ λεπτά οι γονείς οφείλουν να εξετάζουν προηγουμένως τα παιχνίδια για να προφυλαχθούν από όλους τους κινδύνους. Εμείς κάνουμε μια μικρή αναδρομή και παρουσιάζουμε τα 10 πιο επικίνδυνα παιχνίδια όλων των εποχών, όπως τα παραθέτει το thechive.com.

Κούκλα Cabbage Patch Kids

Για κάποιους οι Cabbage Patch Kids ήταν οι πιο επιτυχημένες κούκλες του κόσμου και αυτό επειδή το μέγεθος τους ήταν τέτοιο (περίπου 15 ή 16 εκατοστά σε ύψος) που έμοιαζαν με πραγματικό μωρό. Ενώ λοιπόν στο σύνολό τους ήταν σχεδόν ακίνδυνες και κυκλοφορούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικά μεγέθη και στυλ, μια συγκεκριμένη έκδοση, η Patch Snacktime,  κυκλοφόρησε με έναν μηχανισμό που επέτρεπε στα παιδιά να την ταΐζουν και εκείνη με τη σειρά της να καταπίνει τα «τρόφιμα». Φυσικά, δεν ήταν λίγα εκείνα τα παιδιά που θέλησαν να βάλουν κι άλλα πράγματα στο στόμα της κούκλας όπως…τα μαλλιά τους για παράδειγμα. Η κούκλα συνέχιζε να τραβάει ό,τι έχει στο στόμα της καθώς παραδόξως δεν υπήρχε κανένας διακόπτης on / off μέχρι που ένα κοριτσάκι έχασε σχεδόν όλα τα μαλλιά του πίσω μέρους του κεφαλιού της!

Μαγικό πιστόλι Austin

Το πιστόλι αυτό που κυκλοφόρησε και πουλήθηκε στα ράφια των καταστημάτων με παιχνίδια στα τέλη του 1940 είναι το τέλειο παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο έχει αλλάξει (ευτυχώς) η ασφάλεια των παιχνιδιών με την πάροδο του χρόνου.  Με το παιδικό αυτό πιστόλι τα παιδιά μπορούσαν να κάνουν πραγματικές χημικές ενώσεις αφού περιλάμβανε καρβίδιο του ασβεστίου, το οποίο εκρήγνυντο όταν αναμιγνυόταν με νερό. Πεταγόταν με υψηλή ταχύτητα και έμοιαζε με πραγματική βολίδα!

Magnetix

Η σειρά παιχνιδιών Magnetix ήταν μια σειρά κτιρίων που κατεδαφίζονταν με μαγνήτες. Το πρόβλημα είναι ότι οι μαγνήτες που περιείχε το παιχνίδι μπορούσαν εύκολα να βγουν από τη θέση τους καθώς έμοιαζαν με μικροσκοπικούς συνδετήρες. Πολλά παιδάκια τραυματίστηκαν όταν προσπάθησαν να τα καταπιούν ενώ ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του.

Εργαστήριο Ατομικής Ενέργειας Gilbert U-238

Στις μέρες μας οι γονείς αγχώνονται για την ακτινοβολία που μπορεί να παίρνουν τα παιδιά από τα κινητά τους τηλέφωνα. Στην δεκαετία του ’50 ωστόσο οι γονείς άφηναν τα παιδιά τους να παίζουν με… ουράνιο! Το Εργαστήριο Ατομικής Ενέργειας Gilbert U-238 περιλάμβανε τέσσερα διαφορετικά δείγματα μεταλλεύματος και περιείχε και έντυπο υλικό για να μάθουν ακόμα περισσότερα τα παιδιά. Μπορεί λοιπόν το παιχνίδι να είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά μάλλον αποδείχθηκε επικίνδυνο.

Aqua Dots

Υποτίθεται ότι όλες οι εταιρείες εξετάζουν τα υλικά που χρησιμοποιούν πόσο μάλλον όταν τα προϊόντα τους προορίζονται για παιδάκια. Φαίνεται όμως ότι η Spin Master παρέλειψε το στάδιο με τα δοκιμαστικά και χρησιμοποίησε τοξικά υλικά όταν έκανε το Aqua Dots. Πρόκειται για ένα παιχνίδι χειροτεχνίας που έφτιαχνε μικρές χάντρες που κολλούσαν μεταξύ τους όταν ψεκάζονταν με νερό. Το θέμα είναι ότι ο μηχανισμός περιείχε μια ιδιαίτερη τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ως ναρκωτικό βιασμών!

Φούρνος Easy-Bake

Ο Easy-Bake φούρνος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή όλων των εποχών. Αυτό το κλασικό παιχνίδι κατά καιρούς έβγαινε σε νέα σχέδια αλλά καθένα από αυτά έθετε σε κίνδυνο τα παιδιά αφού μπορούσαν εύκολα να προκληθούν εγκαύματα. Το μοντέλο το 2006 ήταν ίσως και το πιο επικίνδυνο, δεδομένου ότι 77 παιδιά έκαψαν σοβαρά τα δαχτυλάκια τους.

Sky Rangers Park Flyer Radio Control Airplanes

Το λογικό είναι να νομίζετε ότι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο είναι προφανώς επικίνδυνο επειδή χτυπάει κόσμο στο διάβα του. Στην περίπτωση του αεροπλάνου Sky Rangers τα πράγματα ήταν ακόμα πιο σοβαρά αφού στις περίπου 50 εκθέσεις καταναλωτών που έλαβε η εταιρεία αναφέρονταν περιστατικά με απώλεια ακοής, τραυματισμούς ματιών, εγκαύματα κ.α. Το παιχνίδι ανακλήθηκε εθελοντικά το 2007.

Colossal Water Balls

Οι μικροσκοπικές αυτές μπάλες ήταν ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για τα παιδιά αφού μόλις έρχονταν σε επαφή με το νερό μεγάλωνε το αρχικό τους μέγεθος. Ανακλήθηκαν μόλις το 2013, επειδή σε περίπτωση κατάποσης η μπάλα δεν εμφανιζόταν στις ακτινογραφίες και για την αφαίρεση της χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση.

Jarts

Θα μπορούσε να είναι το πιο διάσημο παιχνίδι στην ιστορία. Αυτά τα μεγάλα βέλη του γκαζόν αποδείχθηκαν όμως πολύ βαριά και προκάλεσαν 6.700 τραυματισμούς και 4 θανάτους. Απαγορεύτηκε να ξανακυκλοφορήσει το 1988.

Sky Dancers

Οι κούκλες αυτές μπορούσαν να χορεύουν με μια ειδική κατασκευή στον αέρα. Ωστόσο είχαν την τάση να πετούν κατευθείαν στα πρόσωπα των ανυποψίαστων παιδιών. Σημειώθηκαν περίπου150 τραυματισμοί μέχρι να γίνει μαζική ανάκληση του παιχνιδιού.

 

Πηγή: baby.gr