Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ένας παράγοντας κινδύνου κρύβεται στην κουζίνα σας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ένας παράγοντας κινδύνου κρύβεται στην κουζίνα σας

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία καταδεικνύει ότι μια κακή διατροφική συνήθεια που έχουν πολλοί από εμάς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί να μας οδηγήσει τελικά στον πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνδρες που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες αλλαντικών κάθε είδους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Το ζαμπόν, το μπέικον και το λουκάνικο είναι μερικά μόνο από τα είδη επεξεργασμένου κρέατος που επιβαρύνουν την καρδιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και συντηρητικά.

Η μελέτη Cohort of Swedish Men είναι η πρώτη που εξερευνά τις επιπτώσεις της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος ξεχωριστά από αυτή του κόκκινου κρέατος. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 37.035 άνδρες ηλικίας 45 έως 79 ετών ώστε να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας ή καρκίνου.

Σε περίοδο 12 ετών περίπου, 2.891 άνδρες εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια και 266 εξ αυτών έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 75 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά – ποσότητα που αντιστοιχεί σε μόλις 2 με 3 φέτες ζαμπόν – αντιμετώπιζαν κατά 28% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν 25 γραμμάρια ή λιγότερο.

Η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Circulation: Heart Failure αναφέρει πως το νάτριο, οι νιτρικές ενώσεις, τα φωσφορικά άλατα και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι μερικά βασικά συστατικά που επιβαρύνουν την καρδιά και συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με ειδικούς της Mayo Clinic, οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι η υπέρταση, η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, ο διαβήτης, η υπνική άπνοια, οι συγγενείς ανωμαλίες στην καρδιά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και οι αρρυθμίες.

 

Πηγή: onmed.gr