Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τα μύρτιλλα, βοηθούν στην συγκέντρωση τα παιδιά

Τα μύρτιλλα, βοηθούν στην συγκέντρωση τα παιδιά

Τα μύρτιλλα μπορούν να βοηθήσουν την μνήμη και την συγκέντρωση στα παιδιά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition.

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2012, και συμπεριέλαβε στο σύνολο 21 παιδιά τάξης δημοτικού και ηλικίας 7-10.

Σε κάθε παιδί που συμμετείχε είχε δοθεί ένα από τρία ροφήματα τα οποία περιείχαν διαφορετικές ποσότητες από μύρτιλλα ή χωρίς αυτά, σε μία ημέρα κατά τη διάρκεια καθεμίας από τις τρεις εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά έλαβαν και τα τρία ροφήματα κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα οποία συμπεριλάμβαναν είτε μια μεγάλη δόση από μύρτιλλα (30γρ, ισοδύναμα με περίπου 1,75 φλιτζάνι): μια μικρή δόση από μύρτιλλα (15γρ, ισοδύναμα με περίπου ¾ φλιτζ): ή μια δόση τύπου placebo (0 γρ από μύρτιλλα).

Μετά από κάθε μερίδα, δόθηκε μια σειρά από τέσσερα γνωστικά τεστ στα παιδιά τα οποία εκτιμούσαν τη μνήμη και τη συγκέντρωση σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (1,25, 3 και 6 ώρες μετά τη δόση). Κατά της ημέρας του τεστ αλλά και πριν από αυτό, τα παιδιά υποχρεούνταν να εξαλείψουν τα φλαβονοειδή από τη διατροφή τους.

Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της λήψης των μύρτιλλων και της επίδοσης των παιδιών, με την υψηλή δόση να τους οδηγεί σε άριστη επίδοση και τη δόση placebo να έχει ως αποτέλεσμα τη χειρότερη επίδοση. Ένα τεστ επικεντρώθηκε στην «καθυστερημένη αναγνώριση», κατά την οποία τα παιδιά ρωτήθηκαν να θυμηθούν 15 λέξεις -από μια λίστα των 50 περίπου- 20-25 λεπτά αφότου τις άκουσαν. Όταν συγκρίθηκαν με την επίδοση που είχαν αρχικά, τα παιδιά αναγνώρισαν περισσότερες λέξεις μετά την κατανάλωση ροφημάτων με υψηλή δόση μύρτιλλων (έδειξαν 9% βελτίωση) σε σύγκριση με την κατανάλωση placebo (3% μείωση).

Βελτιωμένη απόδοση για περαιτέρω εργασία -όπου τα παιδιά ήταν υποχρεωμένα να αγνοήσουν διάφορα ερεθίσματα που αποσπούσαν την προσοχή τους- έδειξαν τα παιδιά στις ομάδες με την κατανάλωση μύρτιλλων και συγκεκριμένα τα επίπεδα συγκέντρωσής τους αυξήθηκαν.

«Γνωρίζαμε για μερικό χρονικό διάστημα ότι οι ανθοκυανίνες προωθούσαν την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου στους ενήλικες, αλλά πλέον μπορούμε να δούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των ανθοκυανών στη μνήμη και τη συγκέντρωση των παιδιών», είπε η Claire Williams, καθηγήτρια του School of Psychology & Clinical Language Sciences στο πανεπιστήμιο του Reading. «Η έρευνα αυτή προβάλλει τον ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ της λήψης των μύρτιλλων και της ενισχυμένης γνωστικής λειτουργίας στα παιδιά»

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr