Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τα μωρά «μιλούν» μέσα στο μυαλό τους

Τα μωρά «μιλούν» μέσα στο μυαλό τους

Κάνουν εξάσκηση πολύ πριν πουν τις πρώτες τους λέξεις

Οι παλαιότεροι (ας μην προδίδουμε ηλικίες μεταξύ μας τώρα) θα θυμούνται την ταινία «Κοίτα ποιος μιλάει» με τον Τζον Τραβόλτα, την Κίρστι Άλεϊ και τον μικρό Μάικι, ο οποίος «συνομιλούσε» με τους άλλους και σκεφτόταν πολύπλοκα σενάρια… από τότε που βρισκόταν στη μήτρα της μητέρας του ακόμα!

Σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ, κάτι παρόμοιο ισχύει και στην πραγματικότητα, με τα μωρά προτού ξεστομίσουν το πρώτο και δειλό «μαμά» ή «μπαμπά» (ή κάτι τελοσπάντων που να θυμίζει στους περιχαρείς γονιούς αυτές τις δύο λέξεις) να κάνουν εξάσκηση στις λέξεις μέσα στο μυαλό τους αρκετό καιρό πριν.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον προγραμματισμό της ομιλίας σε μωρά 7 μηνών ενεργοποιούνται, παρότι τα μωρά αρχίζουν να μιλάνε περίπου στην ηλικία του 1 έτους.

«Βρήκαμε ότι οι κινητικές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ακόμη κι όταν τα βρέφη απλά ακούνε κάτι και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους κάνει ήδη μια προσπάθεια να μιλήσει, κάτι που υποδηλώνει ότι ακόμη κι αν είναι 7 μόλις μηνών προσπαθούν να καταλάβουν πώς πρέπει να κάνουν τις σωστές κινήσεις στο στόμα τους για να παράγουν λέξεις» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Patricia Kuhl, από το Ινστιτούτο για την Εκμάθηση και Επιστημών του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Ερευνητές έχουν βρει ότι τα βρέφη κατανοούν λέξεις από την ηλικία των 6 μηνών ακόμη. Ένα μήνα μετά, μπορούν να διαχωρίσουν διαφορετικούς ήχους ομιλίας, όπως για παράδειγμα αν κάποιος μιλά αγγλικά ή σουαχίλι, γράφει η Tia Ghose στο LiveScience.

Μέχρι να γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια, τα μωρά εστιάζουν κυρίως στους ήχους που ακούνε πιο συχνά. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα ως προς το πώς ο εγκέφαλος κάνει τη μετάβαση από το να ακούει τα πάντα, στο να εστιάζει σε μία μητρική γλώσσα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να μιλάει κανείς στα μωρά, ακόμη κι αν αυτά δε μπορούν να απαντήσουν με λόγια.

«Όταν μας ακούνε να μιλάμε, αυτόματα γίνεται εξάσκηση μέσα στο μυαλό τους, με τρόπο που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι συμβαίνει. Ο εγκέφαλός τους τα προετοιμάζει να μιλήσουν, προτού πουν την πρώτη τους λέξη» ανέφερε ακόμη η Kuhl.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.