Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Θηλασμός & επιστροφή στη δουλειά: Κι όμως γίνεται!

Θηλασμός & επιστροφή στη δουλειά: Κι όμως γίνεται!

Εάν έχετε αποφασίσει να επιστρέψετε στη δουλειά σας είτε από ανάγκη είτε επειδή την αγαπάτε, υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και να μην χρειαστεί να σταματήσετε τον θηλασμό.

Ακολουθώντας τα σωστά βήματα μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό διασφαλίζοντας τα πολύτιμα οφέλη για το μωρό σας. Θα αισθανθείτε σίγουρα πολύ περήφανες!

Πώς μπορώ να συνεχίσω τον θηλασμό αφού επιστρέψω στη δουλειά;

Μπορείτε να εξάγετε το γάλα από το στήθος με το χέρι σας ή με ένα θήλαστρο και να το δώσει στο μωρό όποιος θα το φροντίζει τις ώρες που θα λείπετε.

Αφού το εξάγετε πρέπει να το βάλετε σε ένα αποστειρωμένο πλαστικό μπουκάλι και να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο για 24 ώρες ή να το καταψύξετε και να το χρησιμοποιήσετε εντός τριμήνου!

Για να εξάγετε το γάλα με τα χέρια σας, πιέστε απαλά το μαστό από την κορυφή προς τη θηλαία άλω (η περιοχή γύρω από τη θηλή). Κατόπιν τοποθετήστε και τους δύο αντίχειρες σας πάνω από την άλω και τα υπόλοιπα δάχτυλα κάτω από αυτήν και αρχίστε να πιέζετε το κατώτερο μέρος του μαστού.

Πολλές γυναίκες πάντως επιλέγουν το θήλαστρο για να εξάγουν γάλα από το στήθος τους καθώς είναι πιο αποτελεσματικό και πιο εύχρηστο.

Για να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο τοποθετήστε το χωνί πάνω από στη θηλή, σφραγίζοντας την περιοχή καλά και ύστερα τραβήξτε τον κύλινδρο μέσα-έξω μερικές φορές. Ίσως να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά θήλαστρα ώσπου να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Συζήτηση με τον εργοδότη

Καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον εργοδότη σας για την απόφασή σας να συνεχίσετε τον θηλασμό ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα το ωράριο εργασίας. Μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να δουλεύετε part – time ή αν υπάρχει δυνατότητα ακόμα και από το σπίτι.

Αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω δυνατότητες τότε θα πρέπει να τον ενημερώσετε καθώς για την άντληση γάλακτος απαιτούνται συχνά διαλείμματα. Ο χρόνος και η συχνότητα άντλησης εξαρτάται από το πόσο μηνών είναι το μωρό σας και το σύνολο των γευμάτων που λαμβάνει.

Σκεφτείτε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει στην εργασία σας ένα χώρος που θα επιτρέπει την άντληση γαλακτός.

Πόσο συχνά πρέπει να εξαγάγω το γάλα από το στήθος;

Η άντληση κάθε δύο με τρεις ώρες είναι το ιδανικό. Γενικότερα να έχετε κατά νου ότι όσο πιο συχνά εξαγάγετε το γάλα τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε και θα μπορείτε να το θηλάζετε ακόμα κι όταν επιστρέψετε σπίτι καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Εάν αυτή η συχνότητα δεν είναι δυνατή κάντε το καλύτερο που μπορείτε.

Πώς μπορώ να αποφύγω τη διαρροή γάλακτος;

Είναι πολύ πιθανό τις πρώτες μέρες που θα επιστρέψετε στη δουλειά το στήθος σας να είναι πολύ γεμάτο από γάλα και δεν αποκλείεται να διαρρεύσει. Για να σταματήσετε την διαρροή γάλακτος και να αποφύγετε τα υγρά σημάδια επάνω στα ρούχα και την αμηχανία, η ιδανική λύση είναι να βάζετε επιθέματα θηλασμού στο σουτιέν σας.

Πηγή: baby.gr