Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Wellbeing κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γνωρίζατε ότι η κακή υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας τόσο στη μητέρα όσο και το μωρό; Σωστά; Η ευημερία μιας μέλλουσας μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της δεν είναι μόνο σημαντική για τη ίδια αλλά έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του μωρού της. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει η ευημερία; Αρκεί να τρώτε καλά και να φροντίζετε το σώμα σας ή υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη;

Η ευημερία είναι μια περίπλοκη έννοια, αλλά υπάρχουν τρεις κατηγορίες που τη χωρίζουμε. Υπάρχει η βιολογική ευημερία, η ψυχολογική και η κοινωνική.

Πάμε να δούμε αυτές τις τρεις κατηγορίες αναλυτικά και πόσο επηρεάζουν μια εγκυμονούσα.

Βιολογική ευημερία – Φροντίστε το σώμα σας: Φάτε καλά, κοιμηθείτε καλά και γυμναστείτε όσο μπορείτε

Εδώ μπορείτε να βρείτε αρκετά ενδιαφέρονται άρθρα, γύρω από τη διατροφή στην εγκυμοσύνη. Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε ώστε να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξίσου σημαντική. Αν ο γιατρός σας σας επιτρέπει τη γυμναστική υπάρχουν αρκετές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με προσοχή, ώστε να έχετε ενέργεια. Η γυμναστική θα σας βοηθήσει και στην αντοχή σας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Δείτε εδώ μερικές ασκήσεις.

Ο ύπνος είναι κάτι που χρειάζεται οπωσδήποτε ο οργανισμό σας. Η ξεκούραση είναι το Α και το Ω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα νιώθετε αρκετά εξαντλημένη από το 2ο τρίμηνο μέχρι και το 3ο και ο ύπνος είναι κάτι που θα ζητάει ο οργανισμός σας. Κοιμηθείτε το μεσημέρι και ξεκουραστείτε καλά το βράδυ.

Ψυχολογική ευημερία – Άγχος και στρες

well being euhmeria stin egkimosini 1

Πολλοί μιλούν για τη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ξεχνούν το πιο σημαντικό. Την ψυχολογική ευημερία που πρέπει να έχει μια εγκυμονούσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και το στρες είναι κομμάτι της καθημερινότητας (ειδικά τώρα που μια πανδημία έχει κάνει την εμφάνισή της) αλλά μια έγκυος θα πρέπει να το αποβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο από τη ζωή της. Οι ορμόνες του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εύκολα φτάνουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και της ροής του αίματος. Όπως αναφέρεται και στη μελέτη Ice Storm, το προγεννητικό στρες των εγκύων έχει επιπτώσεις στην πνευματική και σωματική υγεία του εμβρύου. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι το στρες της μητέρας συνδέεται με πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης εμβρύου, κίνδυνο υπέρτασης κύησης καθώς και γνωστικές, συμπεριφορικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες για το παιδί αργότερα στη ζωή του.

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι μια μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό και κάθε έγκυος θα πρέπει να σκέφτεται ότι κάθε απόφασή της επηρεάζει όχι μόνο την ίδια αλλά και το έμβρυό της.

Κοινωνική ευημερία – Οι άνθρωποι γύρω από την έγκυο: Οικογένεια, κοινωνία, υποστήριξη

well being euhmeria stin egkimosini 2

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα θέλετε ανθρώπους γύρω σας και είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό. Θα χρειάζεστε την οικογένειά σας, του φίλους σας.

Αν πάλι είστε μια μόνη μαμά χωρίς οικογένειας, χωρίς κάποιον να σας στηρίξει, ρίξτε μια ματιά στη γειτονιά σας ή στο διαδίκτυο και βρείτε ομάδες στήριξης που θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα εύκολη αλλά η συνειδητή προετοιμασία και η φροντίδα του εαυτού σας μπορούν να κάνουν την εμπειρία σας πολύ καλύτερη. Φροντίστε το σώμα σας, δώστε προτεραιότητα στην ευτυχία σας και συνδεθείτε με άτομα που μπορείτε να βασιστείτε – αυτό είναι ό, τι χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη.

πηγή: wellbeingformothers.com


Πηγή