Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Κορονοϊός: Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος θανάτου για τους καρκινοπαθείς

Η εμπειρία από το πρώτο επιδημικό κύμα της Covid-19 και το αρχικό lockdown σε πολλές χώρες οδήγησε σε καθυστερήσεις της θεραπείας σε αρκετούς καρκινοπαθείς, κάτι που είχε επιπτώσεις σε κάποιους από αυτούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εντείνεται ως εκ τούτου η ανησυχία κατά πόσο το δεύτερο επιδημικό κύμα του κορονοϊού και τα νέα lockdown που φέρνει πάλι σε αρκετές χώρες θα έχουν συνέπειες για τους ασθενείς με καρκίνο.

Σύμφωνα με μία νέα καναδοβρετανική επιστημονική μελέτη, οι καρκινοπαθείς που καθυστερούν να κάνουν τη θεραπεία τους κατά έναν μήνα εξαιτίας κάποιου λόγου, όπως το lockdown λόγω κορονοϊού, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο αυξημένο κατά 10% κίνδυνο να πεθάνουν.

Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναγκαία θεραπεία τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για τους ασθενείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τίμοθι Χάνα του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του καναδικού Πανεπιστημίου Κουίνς, αξιολόγησαν όλες τις σχετικές έρευνες της περιόδου 2000-2020, οι οποίες αφορούσαν συνολικά το 44% των περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως και 1,27 εκατομμύρια ασθενείς, εστιάζοντας στο πώς μία καθυστέρηση ενός μήνα στη θεραπεία τους μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα επιβίωσής τους.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι στην περίπτωση καθυστέρησης μίας ογκολογικής χειρουργικής επέμβασης κατά έναν μήνα, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου του ασθενούς κατά 6% ως 8%. Μεγαλύτερη (αύξηση πιθανότητας θανάτου κατά 9% ως 13%) είναι η επίπτωση της καθυστέρησης μερικών ακτινοθεραπειών, χημειοθεραπειών και φαρμακοθεραπειών, ιδίως για επτά είδη καρκίνου, όπως του εντέρου, του μαστού και κεφαλής-τραχήλου (λαιμού).

Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη του ενός μήνα, αυξάνεται κι άλλο ο κίνδυνος θανάτου. Στην περίπτωση π.χ. της αναβολής ενός χειρουργείου για καρκίνο του μαστού κατά δύο μήνες, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 17%, ενώ εάν η καθυστέρηση φθάσει τους τρεις μήνες, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 26%.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο σρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρκινοπαθείς

Η νόσος COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο

Kορονοϊός: Συμβουλές προς τους καρκινοπαθείς από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας


Πηγή