Σάββατο , 24 Φεβρουάριος 2024

Αφράτη και πεντανόστιμη μπατζίνα -Η εύκολη, παραδοσιακή συνταγή

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μία λαχταριστή συνταγή για πίτα χωρίς φύλλο και αρωματική γέμιση;

Οι πίτες είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομίας, ανεξαρτήτως εκδοχής και παραλλαγή και τις απολαμβάνουμε τόσο με αλμυρή γέμιση όσο και με γλυκιά κάθε εποχή του χρόνου.

Κάθε γωνιά της χώρας έχει και τη δική της ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά υλικά, ωστόσο ορισμένες πίτες έχουν ξεχωρίσει και έχουν αγαπηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας, η πεντανόστιμη μπατζίνα, μία πίτα χορταστική και πλούσια σε γεύση και αρώματα, η οποία είναι συνάμα ιδιαίτερα απλή στην παρασκευή της.

Yλικά

  • 1 κιλό κολοκύθι τριμμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 200 γρ φέτα τριμμένη με το χέρι
  • 100 γρ λάδι
  • 3 ποτήρια νερό
  • Αλεύρι όσο πάρει να γίνει ένας χυλός κάπως σφιχτός.

Εκτέλεση

  • Σς μια λεκάνη βάζουμε το κολοκύθι, το τυρί, την ζαχαρη, το λάδι και το νερό και ανακατεύουμε.
  • Σταδιακά προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός σχετικά υδαρής.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Λαδόκολλα στο ταψί βάζω βιταμ και λίγο λάδι
  • Ρίχνω το μείγμα απλώνω ομοιόμορφα βάζω βιτάμ σε μπουκίτσες παντού, λίγο λάδι. Τρίβω και 100 γρ φέτα από πάνω.
  • Ψήνω στους 250 βαθμούς για μία ώρα περίπου μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά της μπατζίνας

Πηγή