Γκρατέν αγκινάρας

Αυτό το κλασικό εβραϊκό πιάτοσερβίρεται ως κυρίως, ως ορεκτικό σε ένα εορταστικό τραπέζι ή σε μπουφέ. Πάει πολύ με τραγανές πιτούλες.

Γκρατέν ονομάζεται κάθε φαγητό που μπαίνει στο φούρνο (συνήθως με ήδη μαγειρεμένα υλικά) πασπαλισμένο με τυρί ή κρέμα γάλακτος και ψίχουλα μέχρι να ροδίσει.

Για 6 άτομα:

  • 200 γρ. καρδιές αγκινάρας σε βάζο, ψιλοκομμένες
  • 85 γρ. μαγειρεμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 85 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 85 γρ. φρέσκα ή μπαγιάτικα ψίχουλα
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 50 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 125 γρ. μαγιονέζα
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τις τραγανές πιτούλες:

  • 3 πιτούλες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού
  • θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  • Ανακατέψτε σε ένα μπολ τις αγκινάρες, το σπανάκι, τη μισή παρμεζάνα, τα μισά ψίχουλα, τις σκελίδες σκόρδο, τα φιστίκια, την κρέμα γάλακτος, τη μαγιονέζα και μια πρέζα πιπέρι.
  • Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί και πασπαλίστε με τα υπόλοιπα ψίχουλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
  • Κόψτε τις πιτούλες σε τετράγωνα, βάλτε τις σε ταψί και πασπαλίστε με λάδι, αλάτι και θυμάρι.
  • Ψήστε το γκρατέν για 20-25 λεπτά, βάζοντας και τις πίτες στον φούρνο για τα τελευταία 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και τα δύο. 
  • Το γκρατέν σερβίρεται και ζεστό και κρύο.

Από το βιβλίο Fress: Bold Flavours from a Jewish Kitchen της Emma Spitzer.


Πηγή