Σάββατο , 19 Ιούλιος 2025

Η Μεσσηνία στο ποτήρι: 5 ετικέτες κρασιού που ξεχωρίσαμε και θα πίνουμε όλο το καλοκαίρι

Στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στη Navarino Agora της Costa Navarino μάθαμε τίνος είναι τελικά το Φιλέρι και τι κρασί πίνουμε με τη γουρουνοπούλα. 

Ο Έλληνας και το κρασί έχουν μια αρχέγονη, γονιδιακή σχέση. Κάθε τόπος έχει τα δικά του ξεχωριστά σταφύλια που με τον ζυμωμένο χυμό τους έχουν σφραγίσει κάθε ιδιωτική και δημόσια σημαντική στιγμή ενός ολόκληρου λαού. Κάποιες περιοχές είναι τόσο ταυτισμένες με τα ξεχωριστά κρασιά που βγάζουν που η φήμη τους έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένας τέτοιος τόπος είναι η Πελοπόννησος που οι οίνοι της φιγουράρουν στους καλύτερους του πλανήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δοκιμάζοντας κρασιά στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival / Φωτογραφία:Messinia Terroirs Wine Festival

Κι αν οι πρώτες αμπελουργικές ζώνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για την Πελοπόννησο είναι η Νεμέα, η Μαντινεία, η Πάτρα και η Μονεμβασιά, λόγω ΠΟΠ, ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα δείγματα. Όπως αυτά της Μεσσηνίας τα οποία δοκιμάσαμε στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στη Navarino Agora της Costa Navarino.  

Ιδού μερικές επιλογές από έναν ιστορικό αμπελώνα η αναβίωση του οποίου προχωράει με γοργούς ρυθμούς και αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φιλέρι λευκό fume Νέστωρ – Οινοποιείο Λαφαζάνη

Τα βοτανικά αρώματα και τα έντονα στοιχεία καπνού στη μύτη μαρτυρούν τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου μονοποικιλιακού κρασιού αλλά και την 6μηνη ωρίμανση του σε δρύινα βαρέλια. Το πλούσιο σώμα του γεμίζει το στόμα με την τραγανή οξύτητα και τη γεύση από ώριμα πυρηνόκαρπα που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη γηγενή ποικιλία. Η μακρά επίγευσή του αποθεώνει μακαρονάδες θαλασσινών, ψητά πουλερικά και παλαιωμένα τυριά.

Τιμή φιάλης: περίπου €13,50

Mati
Fortuna Gold Edition Red– Οινομεσσηνιακή

Ο «βασιλιάς των τανινών» σε μια προσεγμένη εκδοχή, αντάξια της φήμης των περίφημων Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας. Παλαιωμένο δύο χρόνια σε γαλλικό βαρέλι και άλλα δύο στη φιάλη έχει αναπτύξει όλα τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά της εμβληματικής ποικιλίας: αρώματα μπαχαρικών, σοκολάτας και αποξηραμένων φρούτων. Λαγός στιφάδο, κρασάτο αγριογούρουνο και κοκκινιστό μοσχάρι του πάνε γάντι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τιμή φιάλης: περίπου €15

Φιλέρι – Οινοποιία Ψαρούλη

Λαμπερό κίτρινο χρώμα και λουλουδάτα στοιχεία σε ένα ιδιαιτέρως αρωματικό κρασί που λειτουργεί ως πασπαρτού σε ό,τι αφορά τα ταιριάσματά του. Τα εσπεριδοειδή κυριαρχούν στη γεύση ενώ η ανεπαίσθητη γλύκα στο τέλος κάνει τη διαφορά. Αυτό το κρασί είναι όσο νόστιμο και ανάλαφρο χρειάζεται για να το απολαύσουμε σκέτο αλλά και για να το συνδυάσουμε με ψάρια ατμού, ριζότο λαχανικών και καλοκαιρινές πίτες. 

Τιμή φιάλης: περίπου €12

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο κόσμοι – Κτήμα Γκότση

Ο κόσμος της Σαντορίνης και ο κόσμος της Μεσσηνίας ισορροπούν ωραία σε ένα μονοποικιλιακό Ασύρτικο που τα έχει όλα. Εντυπωσιακό λεμονί χρώμα, αρώματα λευκών λουλουδιών, έντονη ορυκτότητα και χαρακτηριστική λιπαρότητα. Πρόκειται για ένα κρασί που συνοδεύει ιδανικά ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα από ωμά όστρακα και σεβίτσε μέχρι ψητά  καλαμάρια και φουρνιστά ψάρια. Ταιριάζει επίσης με λεμονάτα λευκά κρέατα, πράσινες σαλάτες και έντονα τυριά όπως τα κατσικίσια και τα καπνιστά.  

Τιμή φιάλης: περίπου €15

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Erevos Μαυροτράγανο – Οινοτρόπαι

Καθαρόαιμο Μαυροτράγανο με βοτανικά στοιχεία στη μύτη και στο στόμα, βελούδινες τανίνες και επίγευση κόκκινων φρούτων. Το ανεβασμένο αλκοόλ (14%) και η μέτρια οξύτητα το κάνουν να πηγαίνει με τη συντοπίτισσά του σουβλιστή γουρουνοπούλα αλλά και με άλλα ψητά λιπαρά κρέατα όπως τα παϊδάκια προβατίνας. Δώστε του λίγο χρόνο παραπάνω στο μπουκάλι, όσο μένει θα εξελίσσεται και θα γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό.   

Τιμή φιάλης: περίπου €30


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Σε 30 λεπτά τρώμε γεμιστά: Η πιο γρήγορη συνταγή για τη νοστιμότερη παραλλαγή

Τώρα που θέλουμε να τρώμε περισσότερα λαδερά χωρίς όμως να μαγειρεύουμε με τις ώρες, τα γεμιστά γίνονται …

Daily-News.GR