Πέμπτη , 22 Μάιος 2025

Κομβικής σημασίας συνάντηση για το ελληνικό κρασί -Εννέα Master Sommeliers από ΗΠΑ ταξίδεψαν στην Πελοπόννησο

Εννέα Master Sommeliers από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κορυφαίοι Οινοχόοι διεθνώς ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δοκιμάσουν κρασιά του πελοποννησιακού terroir.

Στα ποτήρια τους ποικιλίες που πολλοί δοκίμασαν για πρώτη φορά, όπως Μονεμβασία, Malvasia, ξηρές Μαυροδάφνες, Ροδίτης, Μοσχάτο, Καλαβρυτινά, Πετρουλιανό, Λαγόρθι, πέρα από τους δύο πρωταγωνιστές της περιοχής, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εννέα Master Sommeliers από την Αμερική στην Πελοπόννησο

Την περασμένη Παρασκευή 16 Μαΐου ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η επίσκεψη εννές Master Sommeliers από διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πελοπόννησο.

Τη δράση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε συνεργασία με την Enterprise Greece και το Court of Master Sommeliers Americas.

Κατά την επίσκεψή τους, μέσα σε ένα πενθήμερο, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε οινοποιεία, στοχευμένες γευστικές δοκιμές και οινικά δείπνα στις περιοχές της Νεμέας, Μαντινείας, Αργολίδας, Λακωνίας και Αιγιαλείας.

Γευστική δοκιμή στο οινοποιείο Τετράμυθος
Γευστική δοκιμή στο οινοποιείο Τετράμυθος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γευστικές δοκιμές περιλάμβαναν κρασιά από κάθε περιοχή της Πελοποννήσου καθώς και της Κεφαλονιάς ενώ στην Αθήνα οι Master Sommeliers είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά από τα νησιά του Αιγαίου πελάγους και κρασιά από την Κρήτη.

Η ΗΠΑ η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για το ελληνικό κρασί

Οι Master Sommeliers αποτελούν την πιο επιδραστική ομάδα επαγγελματιών στην οινική αγορά των ΗΠΑ και η παρουσία τους στην Ελλάδα ήταν κομβικής σημασίας για το ελληνικό κρασί, την ώρα που επικρατεί ανησυχία όσον αφορά στην πιθανότητα επιβολής επιπλέον δασμών στα Ευρωπαϊκά κρασιά από τον Ιούλιο όταν θα λήξει η περίοδος των 90 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων οι δασμοί μένουν στο 10%.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την δεύτερη σημαντικότερη αγορά για το ελληνικό κρασί, απορροφώντας το 20% της αξίας των εξαγωγών μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μέσος όρος εξαγωγής των ελληνικών κρασιών στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 2024 τα 7 ευρώ ανά κιλό, αποτελώντας μια από τις υψηλότερες τιμές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ο μέσος όρος εξαγωγής των Ευρωπαϊκών κρασιών κυμαίνεται γύρω στα 5 ευρώ.

Η εμπειρία των Master Sommeliers στην Ελλάδα

Είχαν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που το Court of Master Sommeliers συνδιοργάνωσε μία αντίστοιχη επίσκεψη που είχε στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των Master Sommeliers πάνω στον ελληνικό αμπελώνα. Το πρώτο εκείνο ταξίδι είχε καταλυτική επίδραση στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κρασιού στην Αμερικανική αγορά.

Γευστική δοκιμή στο Κτήμα Παλυβού
Γευστική δοκιμή στο Κτήμα Παλυβού

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους οι MS αναγνώρισαν ότι στο διάστημα αυτό το ελληνικό κρασί έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της μεταποίησης που ήδη ήταν μπροστά αλλά και σε επίπεδο αμπελώνα, καλλιεργώντας πιστοποιημένους κλώνους γηγενών ποικιλιών, αναδεικνύοντας αφανείς τοπικές ποικιλίες  και βελτιώνοντας τις καλλιεργητικές τεχνικές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Δρ. Γιάννης Βογιατζής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εννέα Master Sommeliers από διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πελοπόννησο
Εννέα Master Sommeliers από διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πελοπόννησο

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις του με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της αντιλαμβανόμενης αξίας του ελληνικού κρασιού, μέσω της επικοινωνίας με επιδραστικούς διαμορφωτές κοινής γνώμης στις κυριότερες αγορές του εξωτερικού.

Επόμενη δράση του ΣΕΟ, η επίσκεψη 20 Masters of Wine από ολόκληρο τον κόσμο από 15 έως 20 Ιουνίου στα οινοπέδια της Μακεδονίας.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Ξέρετε τι είναι τα λευκά στίγματα στις φράουλες; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι πραγματικά τα λευκά στίγματα που υπάρχουν πάνω στις φράουλες; Κάθε …

Daily-News.GR