Παρασκευή , 16 Σεπτέμβριος 2022

Πώς να κάνετε μόνοι σας τον τέλειο μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου

.infinite-article-container .comments-list-wrap .comments-list{ display:block!important; }

Από τα πιο γεμάτα σε γεύση ψάρια και με ευχάριστο άρωμα ο μπακαλιάρος κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου έχει την τιμητική του. Τι θα λέγατε, ωστόσο, αν για μια φορά αφήνατε την πεπατημένη και ακολουθούσατε τη συνταγή και τα μυστικά tips των ειδικών στο ψάρι;

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Μία παραδοσιακή ταβέρνα –από τις πιο φημισμένες σε ολόκληρη την Αττική– με πολύχρονη πείρα στο ψάρι μας δίνει τη συνταγή της για να παρασκευάσουμε στο σπίτι παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά και ένα από τα πιο διάσημα μοντέρνας αισθητικής και φιλοσοφίας μεζεδοπωλεία μας συμβουλεύει πώς να κάνουμε μπακαλιαροκροκέτες με μπραντάδα.

Ο λόγος για το Ταξιδεύοντας στο Κερατσίνι και το Mezze Glyfada στη Γλυφάδα, αντίστοιχα, που μας βάζουν στην κουζίνα κάνοντάς μας να θέλουμε να ξεπεράσουμε ακόμη και τους δικούς τους μάγειρες, παρασκευάζοντας τον τέλειο μπακαλιάρο στην κουζίνα του σπιτιού μας.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά του Ταξιδεύοντας

Η παραδοσιακή συνταγή

Υλικά για 4 άτομα

Για τον μπακαλιάρο

  • 1 κιλό υγράλατος μπακαλιάρος σε φιλέτα
  • 150-200 γρ. αλεύρι

Για την σκορδαλιά

  • 1 φρατζόλα ψωμί χωριάτικο
  • ελαιόλαδο
  • ½ κεφάλι σκόρδο
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })

Εκτέλεση

Για τον μπακαλιάρο

  1. Ξαλμυρίζετε το υγράλατο φιλέτο μπακαλιάρου το οποίο έχετε κόψει σε κομμάτια της επιθυμητής μερίδας.
  2. Στραγγίζετε καλά και στεγνώνετε, σχεδόν, τα κομμάτια του ψαριού.
  3. Έπειτα αλευρώνετε καλά ώστε να είστε βέβαιοι ότι όλο το ψάρι έχει επικαλυφθεί σωστά με το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνετε σπορέλαιο για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι.
  4. Η ποσότητα είναι σχετική τόσο με το μέγεθος του τηγανιού όσο και με τις μερίδες μπακαλιάρου που έχετε να τηγανίσετε. Το λάδι πρέπει να αγκαλιάζει τα κομμάτια του ψαριού χωρίς να τα επικαλύπτει.
  5. Μόλις το λάδι κάψει αρκετά (160°-180°) τοποθετείτε προσεκτικά τα φιλέτα του μπακαλιάρου «εν τω τηγανίω». Τηγανίζετε από 10 έως 15 λεπτά ανάλογα το πάχος των κομματιών.

Για την σκορδαλιά

  1. Καθαρίζετε την κόρα από μία φρατζόλα ψωμί χωριάτικο. Το βρέχετε με λίγο νερό και το τοποθετείτε σε μεταλλικό σκεύος ρίχνοντας πάνω του 30 ml λάδι.
  2. Καθαρίζετε μισό κεφάλι σκόρδο το οποίο τοποθετείτε σε μίξερ και το ανακατεύετε μέχρι να πολτοποιηθεί προσθέτοντας σιγά σιγά ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια τοποθετείτε το μείγμα στο ψωμί προσθέτοντας επίσης μισή μεγάλη κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύετε με ένα πίμερ χειρός μέχρι το ψωμί να γίνει κρέμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Πληροφορίες 

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ. 210 4324368/ Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6201572, www.taxidevontas.com, fb page: Ε/Γ Ταξιδεύοντας

  • Δείτε τη συνταγή για την μοντέρνα εκδοχή του μπακαλιάρου από το Mezze Glyfada στο www.greekguide.com

Source link