Διανύουμε την εποχή της ντομάτας, του αγαπημένου λαχανικού με το ωραίο άρωμο και τους τρομερούς χυμούς.
Μια κρύα ώριμη ντομάτα με ελάχιστο αλάτι ή και χωρίς, είναι όχι μόνο μια υπέροχη σαλάτα αλλά η βάση για ένα εξαιρετικό πιάτο.
Ομως πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με το να βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο και τώρα ένας βιοκαλλιεργειτής ντομάτας το επαναλαμβάνει και εξηγεί γιατί.
Συγκεκριμένα ο Bussy υποστηρίζει ότι βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο είναι σαν «να τις πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια».
Μέσω του καναλιού του στο TikTok, LaHortetaDeBussy, ο αγρότης από τη Βαλένθια εξηγεί.
«Θα σας δώσω τρεις λόγους», λέει, «και ο τελευταίος είναι ο πιο σημαντικός».
1. Η ωρίμανση διακόπτεται (και δεν επιστρέφει)
Ο πρώτος λόγος που τονίζει η Bussy είναι ότι το κρύο σταματά τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης των ντοματών. «Όταν τις βάζετε στο ψυγείο, αυτή η διαδικασία διακόπτεται και ακόμα κι αν τις βγάλετε, δεν θα ξαναρχίσει», εξηγεί. Αυτό που κερδίζετε σε διάρκεια ζωής χάνεται σε ποιότητα.
2. Χαλάει η υφή της
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την υφή της. Το κρύο διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα των ντοματών, με αποτέλεσμα η υφή τους να αλλάζει από ζουμερή σε αλευρώδη ή αμμώδη.
3. Χάνετε άρωμα και γεύση (το πιο σημαντικό)
Αλλά το πιο σημαντικό σημείο έχει να κάνει με αυτό που πραγματικά αγαπάμε στις ντομάτες: τη γεύση και το άρωμά τους. Ο Bussy το εξηγεί ως εξής: «Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, οι ντομάτες μειώνουν την παραγωγή πτητικών ενώσεων. Και οι πτητικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για τη γεύση και το άρωμα των ντοματών».
Με άλλα λόγια, η ψύξη των ντοματών σημαίνει ότι απενεργοποιούνται οι μηχανισμοί που τους δίνουν την ταυτότητά τους. «Το κρύο απενεργοποιεί τα ένζυμα που δίνουν στις ντομάτες τη γεύση τους μόλις συλλεχθούν», σημειώνει ο αγρότης, ο οποίος επιμένει ότι κάθε λάτρης της ντομάτας θα πρέπει να το έχει αυτό κατά νου.
Πάντα εκτός ψυγείου
Το μήνυμα της Bussy είναι σαφές και κατηγορηματικό: «Αν θέλετε να φάτε ντομάτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μην τις βάζετε στο ψυγείο. Γιατί θα τα κάνετε θάλασσα».
Πηγή