Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Καραμέλα με σοκολάτα σε βάζο -Λιώνει στο στόμα, τέλειο άλειμμα για πρωινό, γλάσο σε κέικ ή γέμιση

Μία εύκολη συνταγή για λαχταριστή αλοιφή σοκολάτας με καραμέλα που θα λατρέψουν τα παιδιά.

Η καραμέλα με τη σοκολάτα αποτελεί ίσως τον πιο ακαταμάχητο συνδυασμό γλυκών γεύσεων και είναι σίγουρο πως κανένας «γλυκατζής» δεν μπορεί να του αντισταθεί. Πόσο μάλλον όταν τα δύο αυτά λαχταριστά υλικά είναι σε ρευστή μορφή και όλες οι γεύσεις δένουν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό γευστικό αποτέλεσμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γνωστός pastry chef Στέλιος Παρλιάρος προτείνει μία εύκολη συνταγή για λαχταριστή αλοιφή καραμέλας με σοκολάτα ιδανική για το ψωμί στο πρωινό, ως γλάσο σε κέικ, ως επικάλυψη σε cupcakes, ή ακόμη και ως γέμιση σε τάρτες και μπισκότα.

Είναι σίγουρο πως η γλυκιά αυτή λιχουδιά θα γίνει ανάρπαστη, ενώ τα παιδιά θα τη λατρέψουν.

Υλικά

  • 300 γρ. Κρέμα Γάλακτος
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 120 γρ. γλυκόζη
  • 50 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη. Αποσύρουμε μόλις πάρει βράση η κρέμα και αφήνουμε στην άκρη (δεν αφήνουμε να κρυώσει).
  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει πολύ καλά σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε ένα μέρος από τη ζάχαρη, σιγά σιγά, και, όταν αρχίσει να λιώνει και να παίρνει σκούρο χρώμα, ρίχνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας. Όταν όλη η ζάχαρη λιώσει και πάρει το σκούρο ξανθό χρώμα της καραμέλας, αδειάζουμε στο τηγάνι τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια ανθεκτική σπάτουλα σιλικόνης.
  • Βράζουμε το μείγμα μέχρι τους 107°C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε για να λιώσει και να ενσωματωθεί στην καραμέλα και, όταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει στους 35°C (δηλαδή μόλις χλιαρύνει αρκετά), ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας με κουτάλα ή κατά προτίμηση με μπλέντερ χειρός, για να πετύχουμε μια όσο το δυνατόν πιο λεία και βελούδινη υφή, και αδειάζουμε την καραμέλα σε βάζο (αν πρόκειται να τη διατηρήσουμε για καιρό, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένο βάζο).
  • Διατηρούμε στο ψυγείο και προτού τη χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή